• Search form

2. MOBILNA KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U CRNOJ GORI

/ MOBILNA KNJIŽEV...

2. MOBILNA KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U CRNOJ GORI

Pisci iz regiona ponovo će se okupiti u Crnoj Gori na Mobilnoj rezidenciji koju organizuju ZMUC iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta centar iz Tirane, a ovoga puta boraviće od 1. do 14. oktobra u selu Blizikuće iznad Svetog Stefana.

Učesnici su Renato Baretić, Mima Simić, Želimir Periš i Zoran Pilić iz Hrvatske, Nenad Veličković iz Bosne i Hercegovine, Borivoj Gerzić, Vule Žurić, Nina Živančević i Oto Oltvanji iz Srbije, te Ilija Đurović iz Crne Gore.

Organizatori su uveli praksu da na svakoj koloniji imaju   preporučene učesnike, pa je to ove godine Oto Oltvanji, pozvan na preporuku Krokodila.

Okvirna tema rezidencije ove godine je “Jezik i zajednica”, pa će učesnici diskutovati o mnogim važnim semantičkim pitanjima (distorzija jezika, jezičko nasleđe i novi govor, strane reči, savremena avantura jezika i eksperiment…). Ipak, ta razmatranja o jeziku biće oivičena autorskom percepcijom prostora i zajednice tokom boravka književnika u neformalnom i kreativnom okruženju stare kamene porodične kuće, naveli su organizatori.

Pisci će za vreme boravka u Blizikućama pisati i uređivati autorski blog na portalu SEEcult.org, kao što je to bio slučaj i 2014. godine.

Takođe, planirano je više javnih čitanja u crnogorskim gradovima, upravo u duhu projekta Mobilne rezidencije/pokretne kolonije, uz ostvarivanje direktne komunikacije autora i publike.

Rezidencija u Blizikućama deo je dugoročnog projekta Mobilne rezidencije/pokretne kolonije, na kojem od 2013. godine sarađuju ZMUC, Za Druga i Zeta centar. Opšta ideja tog projekta je da se kroz modus tradicionalno organizovanih umetničkih kolonija u zapostavljenim sredinama (selima) iniciraju multidisciplinarne rezidencije na kojima se traga za novim definisanjem umetničke prakse i zajednica.

Ovogodišnja rezidencija treća je u Crnoj Gori od pokretanja tog projekta, a druga na kojoj borave književnici.

Prošle godine su na književnoj Mobilnoj rezidenciji u Crnoj Gori, na temu “Tabui u tranziciji”, učestvovali: Ognjen Spahić, Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Lamija Begagić, Staša Aras, Stefan Bošković, Aleksandar Ljubiša, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović.

Književna rezidencija u selu Blizikuće organizovana je uz podršku međunarodne književne mreže Traduki i opštine Budva.

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav