• Search form

Letnji festival besmislenih i beskorisnih veština - ZMUC-Kornet - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Letnji festival besmislenih i beskorisnih veština - ZMUC-Kornet - Na sopstveni pogon

ZMUC - Njegoševa 53, Zemun
Subota, 5. novembar, 13h
Letnji festival besmislenih i beskorisnih veština - LEFEB
ZMUC & Kornet

Ako možete da provedete jedno savršeno beskorisno popodne na potpuno besmislen način, naučili ste kako da živite.
-Lin Yu-T'ang, kineski pisac, prevodilac i pronalazač kineske pisaće mašine
 
Letnji festival besmislenih i beskorisnih veština (LEFEB), u organizaciji ZMUC-a i Korneta, biće održan u Zemunskom malom umetničkom centru 5. novembra od 13 sati. LEFEB će zatvoriti festival beogradske nezavisne kulture “Na sopstveni pogon”, koji se održava od 25. oktobra širom grada, a predstavlja oko 80 programa tridesetak organizacija, grupa i inicijativa, većinom članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Prema satnici dugo očekivanog letnjeg festivala koji se održava na jesen, u jedan sat iza podneva u prijatnom ambijentu zemunskog keja, najpre će nam biti emitovane sve prikupljene besmislene veštine entuzijasta koji su se javili na konkurs, ali i snimci nezaobilaznih talenata iz celog sveta.

Žiri će, međutim, posebnu pažnju obratiti na pojedinačne učesnike koji budu nastupali uživo, onako kako budu pristizali i onda kad im to najviše bude odgovaralo.

Specijalni gost Festivala, koji pretenduje da postane tradicionalan, ove godine je vajar Marko Kovačič iz Ljubljane.

Kovačič će se, kako je najavio, pred brojnom publikom, članovima žirija, komšijama i prolaznicima, dva sata praviti da je mrtav.

Siguran u svoju veštinu Kovačič je najavio da će na licu mesta, a ako bude zainteresovanih i narednih dana, držati i radionice.

Između ostalih veština koje ama baš ničemu ne služe, a biće prikazane na festivalu, jesu pokušaji skidanja desetodinarke sa vrha nosa mimikom dok su glava i telo u ležećem položaju mirni, zatim pisanje iste rečenice sa obe ruke u isto vreme, guranje cele čačkalice u nos, lociranje odbačenih papirnatih maramica i njihovo ostavljanje na istom mestu, brzo recitovanje abecede unazad, sporo recitovanje azbuke unapred, sudarnje debelih stomacima, a u kasnim popodnevnim i večernjim časovima hodanje na visokim štiklama po kaldrmi.   

Članovi žirija LEFEB-a ove godine su Zlatko Paković, intelektualac u tranziciji i kolumnista “Danasa”, Goran Kostrović, prevodilac i urednik u izdavačkoj kući “Besna kobila”, Emil Holcer, čovek koji tvrdi da je stručnjak za fundraising, kao i istoričarke umetnosti Jelena Spaić i Marija Radoš.

Iako je konkurs za festival davno raspisan, imena petočlanog žirija do sada su namerno držana u tajnosti kako niko ne bi imao dovoljno vremena da iskoristi eventualno poznanstvo i utiče na ishod glasanja nepotkupljivih.

Festival je multimedijalnog karaktera, a jedini kriterijumi kojim će se rukovodi žiri biće besmislenost i beskorisnost predstavljene veštine ili umeća u svim vremenima i kulturama.

U selekciji veština biće diskvalifikovane one koje u jednoj kulturi jesu besmislene, ali u nekoj drugoj nisu. Veštine, dakle, moraju biti besmislene na svakom mestu i u svako vreme.

Pravo na učešće nisu imali profesionalni političari, jer su, prema tumačenju članova žirija, njihova besmislena znanja i veštine van svake konkurencije.
 
Takođe, mnogi učesnici iz drugih kategorija stanovništva (radnici, vojna lica, penzioneri, učenici starijih razreda srednjih škola, studenti, državni službenici, menadžeri i umetnici, ulični prodavci i zakupci pijačnih tezgi, vlasnici STR-a, SZR-a, SUR-a, nezaposlena lica, vojnici na civilnom služenju vojnog roka) diskvalifikovani su zbog toga što ništa nisu razumeli.

Veštine svih učesnika biće dokumentovane i objavljene u zajedničkoj elektronskoj publikaciji, kao beskorisno svedočanstvo jednog besmislenog događaja.  

Ceremonija proglašenja pobednika zakazana je za 19 sati, kada će izvođaču najbesmislenije od svih veština biti uručen pehar.

Žurka, koja potom sledi, sigurno će biti završena pre ponoći.

 

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i