• Search form

01.06.2018 | 01:10

10. Plaktivat konkurs za dizajn gradskog plakata

Slovenačka kompanija TAM-TAM i Institut za neprofitno komuniciranje Divja misel raspisali su deseti Plaktivat – konkurs za dizajniranje gradskog plakata na temu “Dopusti knjizi da te ponese”.

Cilj komunikacije je podsećanje da je čitanje zaboravljen užitak koji pruža izrazito pozitivno iskustvo.

Plakat s pobedničkom idejom biće objavljen na 500 mesta za plakate kompanije TAM-TAM širom Slovenije i prijavljen za takmičarski deo događaja Slovenski oglaševalski festival (SOF) i Bienale vidnih sporočil Slovenije.

Radove je moguće prijaviti do 22. juna 2018.

"Svakodnevno robovanje ekranima, brz tempo života, uprošćene slike realnosti koje površno prezentuju mediji, mogu često da nadjačaju glas knjiga. Ako im dopustimo da nas osvoje, knjige mogu da nam daju i donesu mnogo toga lepog. A uz to mogu i da nam pomognu u borbi s besmislom svakodnevice. Čitanje knjiga omogućava ulazak u druge svetove i distanciranje od svog, otvorenost, te oštrenje misli i jezika. Vodi ka autonomnom i kritičkom razmišljanju, donosi veće razumevanje drugih i uvažavanje različitosti, navodi na sveopštu refleksiju o svetu i našu aktivnu ulogu u njemu. Podstiče živu misao, a time i našu aktivnu ulogu u svetu. Bitno je za zdravu budućnost društva i pojedinca.
 
Čitanje knjiga se danas sve češće smatra (školskom) obavezom. Knjige mogu stvarati osećaj krivice kod ljudi koji uopšte ne čitaju ili ne čitaju u meri u kojoj bi to želeli odnosno u kojoj se to od njih očekuje. Roditelji i učitelju decu podstiču na čitanje knjiga, ali im to ne pokazuju dovoljno sopstvenim primerom. U današnje vreme, kada dominiraju šumovi, smetnje, rasejanost i manjak koncentracije, čitanje zahtevnijih knjiga može da bude prava bitka koja zahteva napor i fizički predah. Ipak, čitaoci koji posežu za zahtevnijim tekstovima bivaju nagrađeni sposobnošću za apstraktno razumevanje sveta, refleksijom o nepoznatim porukama, problemima i odnosima, kao i uviđanjem načina za hvatanje u koštac s njima", poručili su organizatori.

Svrha aktuelnog dizajnerskog konkursa jeste da se pronađe vizuelna poruka koja će ljude ponovo podstaći na čitanje knjiga.

Projekat Plaktivat ostaje veran svojoj misiji pokretača kolektivne svesti i posvećuje pažnju društvenoj ulozi i odgovornosti gradskog plakata kao medija koji dopire do šire javnosti.

Na učešće u dizajniranju plakata su pozvani svi stvaraoci, kako pojedinci, tako i agencije.

Prijava na konkurs je besplatna.

Rok za slanje plakata je 22. jun 2018. do 24 časa.

Više informacija o prijavnoj dokumentaciji, tehničkim ograničenjima i ciljevima konkursa moguće je naći na sajtu tam-tam.si/plaktivat10.

Dodatne informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti preko elektronske adrese plaktivat@tam-tam.si zaključno do 15. juna 2018.
 
(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.