• Search form

10.10.2017 | 18:45

Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva u Subotici 2017.

Fondacija "Danilo Kiš" poziva sve mlade u Subotici, koji se bave stvaralaštvom, da osmisle jedan ili više prizora na temu "Slučajevi" i svoje radove pošalju na Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine.

Kao inspiracija za temu konkursa odabrana je zbirka priča ruskog pisca Danila Harmsa "Slučajevi", ali ne predstavlja uslov i osnovu za odabir prizora koji mogu biti predstavljeni u formi: likovnog rada, skulpture, fotografije, filma, muzike, književnog ili pozorišnog izraza i sl. Svaki autor slobodan je da odabere prizore iz svakodnevice, od ustaljenih do neočekivanih, od banalnih i rutinskih do grotesknih i apsurdnih, umetničkih, apstraktnih, odnosno predstavu nekog svog slučaja. Situacije koje prikazuju rutinske radnje, neobične ili obične situacije, ličnosti, nemoguće ili izmaštane priče...

Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor – sve su to groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. I sam pisac, veseljak i ekscentrik, Harms se oblačio kao Šerlok Holms, u restoranima tražio nešto plavo za jelo, izvodio mađioničarske trikove, predstavljao se kao svoj nepostojeći stariji brat i sablažnjavao savremenike nesvakidašnjim ponašanjem i izjavama.

Danil Ivanovič Juvačev (1905-1942), poznatiji pod pseudonimom Harms, jedan je od najistaknutijih predstavnika ruske književne avangarde između dva svetska rata. Zbirkom priča “Slučajevi” stekao je svetsku slavu i kultni status, naročito među mladima. Bio je pesnik, dramaturg, stvaralac predmeta, posednik lule, i uopšte, po vlastitom priznanju, fenomenalan čovek.

Na konkursu mogu da učestvuju autori iz Subotice ili oni koji trenutno prebivaju na teritoriji Subotice.

Pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti.

Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 10. novembra 2017. godine.

Uz radove je potrebno priložiti podatke: ime, prezime, godište, broj telefona, e-mail adresu i naziv rada.

Radovi se mogu predati poštom ili lično na adresu: Fondacija "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište".

Radovi kojima se konkuriše ne smeju biti ranije objavljivani, izlagani, prikazivani ili izvođeni. Nakon završetka konkursa odabrani radovi će biti prikazani na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi. Nakon izložbe radovi se mogu pokloniti Fondaciji ili preuzeti u prostorijama Fondacije najkasnije do 31. januara 2018. godine, nakon čega Fondacija nije u obavezi da radove vrati autorima.

Pristigle radove na konkurs će pregledati i odabrati tri najuspešnija članovi žirija: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 17. novembra 2017.

Prva nagrada: laptop
Druga nagrada: bicikl
Treća nagrada: toster

Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" želi da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

Više informacija na telefon 024/523-566, office@danilokis.rs ili lično u prostorijama Fondacije (Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.