• Search form

05.09.2017 | 11:22

Konkurs za nagradu Milčik za mlade umetnike iz Crne Gore

Institut za savremenu umetnost (ISU) u Crnoj Gori raspisao je prvi javni konkurs za nagradu “Milčik” za 2017. godinu za umetnice i umetnike iz Crne Gore do 40 godina starosti, koja se, kao i ostale nagrade iz međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz Njujorka i podržana je od fondacije The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada Milčik podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u organizaciji Residency Unlimited, pokrivene celokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori po povratku.

Rok za prijavu za nagradu “Milčik” je 15. oktobar 2017.

Rezultati konkursa će biti objavljeni 9. novembra 2017. (finalisti), a 9. decembra 2017. godine, na otvaranju izložbe finalista u Umetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, biche poznato ko je prva dobitnica/dobitnik tog priznanja.

Umetnice/umetnici se mogu prijaviti na konkurs samostalno, ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci.

Pozivaju se umetnice/umetnici koji stvaraju u okviru savremenih vizuelnih umetnosti. Nagrada nije namenjena za primenjenu umetnost, dizajn, pozorište, ples i film.

Pristigle prijave će pregledati međunarodni stručni žiri i odabrati troje finalista koji će pripremiti radove za finalnu izložbu planiranu za 9. decembar u prostoru UG “Miodrag Dado Đurić”.

Nagrade u okviru mreže YVAA imaju 27 godina dugu tradiciju, i organizuju se uspešno u svim zemljama regiona i Jugoistočne Evrope, a Crna Gora je poslednja država koja se priključila toj platformi.

Nagrada je od samog početka stekla značajnu međunarodnu prepoznatljivost, i mnogi laureati su u međuvremenu postali umetnici/e evropskog i svjetskog renomea.

Wendy W. Leuers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for Civil Society), predsednik Vaclav Havel, te grupa umetnika disidenata, prvi su 1990.godine uspostavili nagradu “Jindrich Chalupecky” u Čehoslovačkoj, kako bi se prepoznala umetnička izvrsnost vizuelnih umetnica/ka mlađih od 35 godina, te kako bi im se pružila prilika boravka i povezivanja sa SAD. Program nagrade za mlade vizuelne umetnice/ke YVAA je uspostavljen tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada sa podrškom američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Deo te mreže danas čine: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora.

Detaljne informacije o uslovima konkursa moguće je pronaći na sajtu ISU ica-me.org

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Endless Escapism
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.