• Search form

24.06.2018 | 16:23

Poziv institucijama da raspišu interne konkurse za otkup umetničkih dela

Inicijativa umetnika i ove godine, povodom Konkursa za (su)finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2018, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, poziva institucije da raspišu interne konkurse za otkup.

Pored predloga koje bi inače prema sopstvenoj odluci slali Ministarstvu, Inicijativa (Anica Vučetić, Mirjana Denkov, Nina Todorović i Dragoslav Krnajski. smatra da je važno da svaka institucija otvori i svoj interni konkurs i tako omogući svakom umetniku da ravnopravno i transparentno ponudi svoje projekte i radove za otkup.

Bilo bi poželjno da institucije objave javni poziv na svom sajtu, Fejsbuk stranicama ukoliko ih poseduju, Fejsbuk grupi KONKURS MINISTARSTVA, portalu SEEcult.org (poslati na info@seecult.org, redakcija@seecult.org), kao i da pošalju na svoju mejling listu.

Konkurs Ministarstva kulture otvoren je do 20. jula, pa je poželjno što pre objaviti poziv i dati rok umetnicima za blagovremeno slanje ponuda, kako bi do kraja konkursa Ministarstva bilo dovoljno vremena za pripremu konkursne dokumentacije.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je u 2017. godini 24,7 miliona dinara (oko 200.000 evra) za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti. Na osnovu Konkursa, odobreno je finansiranje 74 predloga kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, a stiglo je čak 258 prijava. Konkurs Ministarstva za otkup i finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti prvi put je, posle više od decenije, raspisan bio 2014. godine, a podržano je oko 80 predloga institucija i organizacija sa 71,8 milion dinara.

*U prilogu je model javnog poziva, koji je moguće prilagoditi sopstvenim uslovima:

- Model javnog poziva (latinica)

- Model javnog poziva (ćirilica)

(SEEcult.org)

 

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.