• Search form

10.10.2011 | 18:24

16. Bijenale keramike

Bijenale keramike u Beogradu, tradicionalna izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) i Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, predstavlja u 16. izdanju - od 11. do 30. oktobra u Holu Radio-televizije Srbije - radove 46 umetnika koje je selekcioni savet odabrao za ovogodišnju postavku.

16. Bijenale keramike

Bijenale keramike u Beogradu, tradicionalna izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) i Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, predstavlja u 16. izdanju - od 11. do 30. oktobra u Holu Radio-televizije Srbije - radove 46 umetnika koje je selekcioni savet odabrao za ovogodišnju postavku.

Izložbu će otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković, a obuhvata 60-ak radova (keramika, porcelan, kamenina, majolika, raku u kombinaciji sa drvetom, metalom, staklom...) u vidu podnih i zidnih instalacija, panoa, keramoskulpture, posudne i utilitarne keramike, najavio je ULUPUDS.

Odabrani radovi nastali su u poslednje dve godine veštim i kreativnim kombinacijama keramike (kamenina, porcelan, majolika, engoba, oksidi…) sa drugim materijalima ( žica, staklo, drvo, metal, zlatni listići, sito štampa…) i različitim tehnikama izrade.

Prema navodima istoričarke umetnosti Maje Škaljac Stanošević, Velimir Vukićević, Ivana Batalo, Radenko Adnađ i Igor Sabadoš su posudnu keramiku doveli do tehničke i estetske perfekcije. Eksperimentišući formom, uspešnom sintezom materijala i koristeći izuzetne mogućnosti gline nastala su originalna umetnička rešenja (Valentina Savić, Katarina Lazić Vasiljević, Sanja Sremac i Tatjana Zakić).

Finoća, preciznost izrade i lepota obrade forme eksponata odlikuje radove standardno odličnih umetnica - Jasmine Pejčić, Aleksandre Miletić i Ljubice Jocić- Knežević. Olgica Jelić Kucina je inspiraciju pronašla u hrišćanskoj ikonografiji.

Osveženje izložbe su mlade snage autentičnog umetničkog rukopisa (Sabina Horvat, Miona Savić,Ivana Špoljarić, Nataša Vasilić, Vesna Šaula i Iva Kukurić). Milica Pajić, Minja Đurđević, Ivana Čotrić, Ivana Kostić i Uroš Todorović su maštovito koketirali sa dečjim crtežom, “vedrom” paletom boja, veselim likovima i formama iz “zemlje čuda”. Duhovite keramoskulpture stilizovanog biljnog i životinjskog predstavljaju Biljana Rakić, Marica Jovićević Petrović, Momčilo Mo-mo Trajković i Miona Stefanović.

Učestvuju i Lana Tikveša, Melita Biber Nuta, Jelena Miletić, Katica Pavelka Vukajlović, Larisa Ackov, Ana Stipsić i Marija Milin, koji su i u nove radove utkali prepoznatljiv stil izražavanja i kreativni potencijal. Lazar Rančić i Nemanja Nikolić su bili vođeni zakonima svetlosti i senke, a večitom inspiracijom umetnika - ljudskom figurom i licem, bavili su se svako na svoj način Aleksandar Kucina, Gordana Kitak, Elizabeta Perić i Lana Rakanović.

Koliko dobro se neka ideja može reprezentovati na dekorativnim panoima - slikama različitih formata, oblika i kolorita prikazali su: Ana Jakić Jevtović, Dragana Vasiljević Marković, Tatjana Radojković Ivanišević i Boris Bogdanović. Pročišćena, savremena i zanimljiva dizajnerska rešenja su ponudili Nikola Knežević i Srba Lukić, navela je Maja Škaljac Stanošević.

Cilj Bijenala keramike je predstavljanje najboljih i najnovijih dostignuća u oblasti savremene umetničke keramike, odnosno kvalitetna prezentacija najznačajnijih ostvarenja nastalih u proteklom dvogodišnjem periodu.

Vizija te manifestacije je, prema navodima organizatora, da doprinese popularizaciji umetnosti i dizajna keramike u Beogradu, u kojem i umetnici i publika mogu da istraže najnovije tendencije i doprinesu kreiranju buduće sveže i hrabre interpretacije keramike.

Sajt ULUPUDS-a je www.ulupuds.org.rs

*Na slici: rad Ive Kukurić

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.