• Search form

11.10.2012 | 20:47

Obnova članstva SANU

Obnova članstva SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) dobiće uskoro novo članstvo, na osnovu predloga usaglašenih proteklih meseci u odeljenjima te nacionalne institucije.

Na Izbornoj konferenciji, održanoj 11. oktobra u prisustvu medija, predstavljena su 82 kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove SANU.

Za nove redovne članove predložena su 24 kandidata, a za dopisne 51. Predsedništvo SANU predložilo je sedam inostranih članova, među kojima je i austrijski pisac Peter Handke.

Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je da se u procesu kandidovanja zalaže za “što više to bolje” kandidata, ali je prilikom samog izbora za postepeno uvećanje broja članstva, jer je i uticaj SANU veći ako ima “odgovarajuće sposobne, ugledne ljude” koji mogu da deluju u društvu.

Među kandidatima za dopisne članove su pisac Goran Petrović, slikar Petar Omčikus, vajar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti Mrđan Bajić, profesor Pravnog fakulteta Kosta Čavoški, istoričar Dušan Bataković, aktuelni ambasador Srbije u Francuskoj, profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović

Među dopisnim članovima, koji su predloženi za redovne, našli su se Isidora Žebeljan, Branislav Mitrović, Todor Stevanović i Ivan Jevtić (Odeljenje likovne i muzičke umetnosti), Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma i Milorad Radovanović (Odeljenje jezika i književnosti), Danilo Basta (Odeljenje društvenih nauka), Mihailo Vojvodić, Dragoljub Živojinović i Mirjana Živojinović (Odeljenje istorijskih nauka), Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke), Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka), Zoran Đurić, Zoran Popović i Ninoslav Stojadinovć (Odeljenje tehničkih nauka), Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Predrag Peško i Vladislav Stefanović (Odeljenje medicinskih nauka).

Kandidati za inostrane članove su Peter Handke (književnost), Laslo Foro (fizika), Gordana Vunjak Novaković (tehnologija i biomedicinski inženjering), Valerij Vasiljevič Kozlov (mehanika), Mihail Veniaminovič Ugrumov (fiziologija), Anatolij Arkađevič Turilov (istorija) i Ivan Štraus (arhitektura).

Predsedavajući Izborne konferencije Ljubiša Rakić apelovao je na članstvo da se prilikom izbora rukovodi utvrđenim strogim kriterijumima, jer je SANU, kako je istakao, “vrhunska ustanova, ne po imenu, već po značaju”.

O kandidatima je raspravljano i glasano proteklih meseci u osam odeljenja SANU, kao i u Ogranku Akademije u Novom Sadu.

SANU trenutno ima 87 redovnih i 50 dopisnih članova.

Istorijat SANU počinje 1841. godine, kada je osnovano Društvo srpske slovesnosti, koje je delovalo do 1864. godine, a nasledilo ga je Srpsko učeno društvo (1864-1892).

Naziv akademije službeno je uveden zakonom od 1. novembra 1886. Akademija je bila naslednik imovine Srpskog učenog društva i nastavljač njegovih zadataka, a prilikom spajanja dve institucije 1892. godine prihvatila je i članove Srpskog učenog društva kao svoje redovne ili počasne članove.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.