• Search form

16.10.2012 | 19:30

Kako stvarati budućnost

Kako stvarati budućnost

Balkankult fondacija organizuje kreativne radionice za mlade “Kultura, umetnost i autorsko pravo”, koje će pokazati na konkretnim primerima kako se štite autorska prava u Srbiji i inostranstvu.

Šta su umetnosti i zašto su važne, šta je autorsko pravo i kako se stiče, ko može biti nosilac tog prava, kako zaštititi autorsku kreaciju, odnosno umetnički izraz, koji su uslovi za dobijanje autorsko-pravne zaštite, koja prava autorsko pravo daje svom titularu, da li se i kako može vršiti prenos prava, kako se od stvaralaštva može živeti kroz autorske tantijeme, da li je autorsko pravo jednako regulisano širom sveta... neka su od pitanja o kojima će biti reč na radionicama 19. oktobra u Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj, 25. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta i 6. novembra u Galeriji Artget kulturnog centra Beograda.

Predavači su: Ljiljana Rudić-Dimić, Dragan Cvetković, Miša Đurković i Dimitrije Vujadinović.

Prema navodima Balkankulta, cilj radionica je da se, pre svega, mladi kao stvaraoci u kulturi i umetnosti, upoznaju sa značajem, mogućnostima i konkretnim postupcima pravne zaštite njihovih dela i uopšte autorskim pravima.

Želja organizatora je da podstaknu i ohrabre mlade ljude da upotrebe maštu, fleksibilnost i veštinu izražavanja i stvaranja dela. Takođe, radionice će ukazati na mogućnosti da mladi stvaraoci žive od svog rada i plasiraju svoja dela u svet.

Ukratko, prema navodima Balkankulta, kreativne radionice uče kako stvarati budućnost.

Teme radionica bazirane su na publikacijama: “Učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost - Umetnost i autorsko pravo” Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO iz Ženeve i “Intelektualna svojina - moćno sredstvo ekonomskog razvoja” autora Kamila Idriza.

Obe publikacije biće besplatno dostupne učesnicima radionica koje će oba dana biti održane od 10 do 16 sati.

Radionice su namenjene prevashodno mladim ljudima, studentima i stvaraocima, a Balkankult fondacija ih organizuje kreativne radionice pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za saradnju i razvoj - SDC/Švajcarska kancelarija za saradnju i razvoj u Srbiji. Program se nalazi OVDE

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.