• Search form

22.11.2012 | 19:41

Atrakcije 6. Festivala nauke

Atrakcije 6. Festivala nauke

Međunarodni Festival nauke u Beogradu predstaviće u šestom izdanju - od 29. novembra do 2. decembra - više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučno-obrazovnih institucija, uz 40 gostiju iz inostranstva - Francuske, SAD, Švedske, Velike Britanije, Hrvatske i Mađarske.

Pod sloganom “Nema teorije”, šesti Festival nauke biće održan u bivšoj Robnoj kući “Kluz”, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i na sceni Teatra “Bojan Stupica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Slogan “Nema teorije” akcentuje interaktivni karakter manifestacije, čiji je zaštitini simbol ove godine razigrani mozak.

Bivša Robna kuća “Kluz”, kao centralna festivalska lokacija, predstaviće 36 novih postavki.

Uz pomoć pravih aparata iz kladionice - slot mašina i ruleta, zainteresovani će saznati da li je dobitak čista sreća ili se može matematički “predvideti”. Kako izgleda prvi bolid formule koji su konstruisali studenti, kako leti kvadkopter, kako nastaje crtani film, koji je parfem “falš”, kako svetli svitac dok traži prijatelja, kako izgleda ksilofon od 147 vrsta drveta, kako napraviti Sunce u mikrotalasnoj rerni, samo su neki od odgovora koje će dobiti radoznali posetioci Festivala nauke.

NIS Ekspertinejdžeri zona, kao ovogodišnja novena, okuplja školske festivale iz cele Srbije, nastale po uzoru na beogradski, kao i mlade talentovane pojedince, tinejdžere, koji su eksperti u pojedinim naučnim oblastima. Osnovci i srednjoškolci će na vršnjački prilagođen način objašnjavati jedni drugima zakone nauke.

Ljudsko srce, mozak, kost, zub, kao i nasitnije tajne ljudskog tela, biće razjašnjene tokom četiri festivalska dana na postavkama Medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu. Iz Notingema stiže Odeljenje za forenzičke nauke koje objašnjava kako funkcionišu prave CSI ekipe u Velikoj Britaniji.

SKC će biti centar šou programa, radionica, debata i intervjua na velikoj sceni.

Americka astronautkinja Marsa Ajvins će podeliti s prisutnima sećanja na pet svemirskih misija u karijeri i 1.318 sati staza u svemiru, a govoriće i o običnom životu u spejs-satlu.

“Toplo-hladno” je csou na kome će se prisutni zalediti, ali i zapaliti usled eksperimenata koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Galerija SKC-a biće mesto radionica za najmlađe u kojima će se meriti buka, miriti priroda, boriti za planetu, saznavati o plemenitom testiranju životinja i učiti lekcije Marije Kiri. Za mališane i njihove roditelje pripremljen je čitav niz naučnih igraonica u kojima se osnovni zakoni fizike, hemije, astronomije, mogu dokazati uz pomoć stvari koje se mogu naći u svakom domu.

Debatni program baviće se vrućim i aktuelnim temama u svetu danas.

“Nestanci – sveta i svačega”, “Seksolucija” i “Ima li života na drugim svetovima” su tri teme na koje će pokusati da odgovore neka od najpoznatijih imena u nauci danas.

Jos jedna od novina Festival nauke je večernji program u SKC-u, koji obuhvata dva edukativna koncerta “Euro-Neuro” Ramba Amadeusa i naučnog benda Festivala nauke sa pratećim neurobiološkim tumačenjem muzičkih numera, te audio-vizuelni šou Planete Gruvlend pod nazivom “Planeta Gruvlend – Zurka za kraj”.

Iz Španije u Galeriju NBS stiže naučna igraonica koja pretvara reciklirane materijale u veselu edukaciju za sve uzraste sa grandioznim eksponatima - biciklom pretvorenim u kran za pecanje, neobičnom pticom ili kuhinjskom opremom, od volana nastali lavirinti i vrteška.

Švedski laserski šou u Teatru “Bojan Stupica” vraća se na Festival nauke na zahtev publike, a ista ekipa i novi efekti, udruženi sa zakonima fizike, kao i tim eksperata za zvuk i svetlost sa Lund Univerziteta, nastupicje tokom četiri festivalska dana u 16 zasebnih predstava.

Prijatelj šestog Festivala nauke je Mobilna telefonija Srbije, a podršku su pružili i Centar za promociju nauke, zatim Naftna industrija Srbije kao sponzor Ekspertinejdžeri zone, te Erste banka. Sponzori festivala su Basf, Nestea, McDonalds i Ball Packaging Europe.

Festivalske karte po ceni od 400 dinara u prodaji su na svim prodajnim mestima Eventim, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK “Kluz”, SKC-u i u Galeriji NBS.

Tokom festivala prodavaće se pojedinačne karte po ceni od 150 dinara za fizičko-laserski šou u Teatru “Bojan Stupica”, kao i za večernji muzičko-naučni program u SKC-u. Ti sadržaji, inače, nisu uključeni u cenu dnevne karte.

Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Sajt Festivala nauke je www.festivalnauke.org , a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.