• Search form

31.01.2013 | 14:25

Godina kvartovske umetnosti

Godina kvartovske umetnosti

Izložba “kvARTura 2012”, koja će biti otvorena 9. februara u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, predstavlja jednogodišnje delovanje programa mreže šest zagrebačkih kulturnih centara - Centra za kulturu Trešnjevka, Centra za kulturu i informacije Maksimir, Centra mladih Ribnjak, Centra za kulturu i film August Cesarec, Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad i Kulturnog centra Peščenica.

Projekat “kvARTura” predstavlja vreme za kvartovsko druženje i kvartovsku umetnost u čijim su besplatnim programima mogli da učestvuju svi građani Zagreba.

Šest kulturnih centara početkom 2012. godine odlučilo se za saradnju koja je spontano rezultirala osnivanjem mreže “kvARTura”. Svaki je centar osmislio jedan program koji je kasnije realizovan i u drugim centrima, a kako je svaki centar za kulturu zadužen da ispunjava zahteve i potrebe lokalnog stanovništva, u 2012. godini je kroz šest centara za kulturu u šest različitih kvartova Zagreba, realizovano tridesetak zanimljivih i različitih programa.

Godinu dana kasnije, kvARTura izložbom u MSU izlaže radove sa svih šest programa.

Program “Lice u' lice” Centra za kulturu Trešnjevka predstaviće se serijom najboljih fotografija sa fotoradionica, “Lice s plakata” Centra za kulturu i informacije Maksimir - autoportretima šest mladih street art umetnika koji ironično pristupili marketinškoj industriji koja marginalizuje umetnost, dok program “Land art” Centra mladih Ribnjak unosi u galerijski prostor umetničku instalaciju iz prirode.

Program “Zagreb²” Centra za kulturu i film August Cesarec kroz igru, igračke i niz raznovrsnih instalacija prikazuje Zagreb kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, dok program “Božićni studio” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad prikazuje ekološki i alternativni pristup izrade i kićenja božićnog drveta.

Program “Punoglafka” - prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih Kulturnog centra Peščenica sastoji se od predstave na temu neprihvatljivog ponašanja mladih, u režiji Marija Kovača, i edukativnog popratnog programa u saradnji sa stručnjacima - psiholozima, sociolozima, pedagozima i udruženjima koji se bave tim temama.

Predstava sa pratećim programom biće izvdena nakon otvaranja izložbe u dvorani Gorgona, a ulaz je besplatan.

U realizaciji pojedinih programa kvARTura je sarađivala s Muzejem ulične umetnosti, udruženjima Pipilota, OPA i Kontraakcija.

Prema navodima te mreže, takva saradnja centara za kulturu je nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u evropsku, pri čemu centri zadržavaju lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju društveni, umetnički i kulturni uticaj.

Izložba će biti otvorena u MSU do 24. februara.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.