• Search form

19.11.2018 | 19:12

5.000 posetilaca Akcionih formi

5.000 posetilaca Akcionih formi

Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu privukli su retrospektivnom izložbom Akcione forme Ilije Šoškića više od 5.000 posetilaca.

V.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada i jedan od kustosa izložbe Zoran Erić dočekali su petohiljaditog posetioca - penzionisanu nastavnicu likovnih umetnosti Jelisavu Leskovar iz Maribora. Muzeji su tim povodom pripremili poklon, uz besplatan ulaz na izložbu.

Izložba Akcione forme je prva retrospektiva Ilije Šoškića, a održava se u oba muzeja, prema koncepciji kustosa Zorana Erića i Nebojše Milenkovića.

U segmentu izložbe u MSUV fokus je na radovima sa telom, performansima, umetničkim akcijama, te Šoškićevom ideološki osvećenom delovanju u javnoj sferi.

U beogradskom delu postavke akcenat je na konceptualnim celinama SATOR, Trap / Traphos, Paralele, kao i na pojedinačnim radovima svedenih, ali i komplesknih geometriskih formi.

Kroz dijalog dva segmenta jedne izložbe, koja nije hronološki podeljena, već prati konceptualne celine u radu umetnika, izvedena je i sintagma za naziv izložbe Akcione forme. Polazište je u terminu Marija Diakona "Forma u akciji” iz koga je izvedena višeznačenjska kovanica koja u mogućem nivou čitanja spaja dve ključne reči segmenata izložbe u Novom Sadu – akcija i Beogradu – forma.

Izložba Akcione forme otvorena je do 16. decembra u MSUV, a do 24. decembra u MSUB.

*Foto: Bojana Janjić / MSUB

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav