• Search form

24.06.2018 | 19:53

7. Beogradski festival evropske književnosti

7. Beogradski festival evropske književnosti

Beogradski festival evropske književnosti (BFEK) nudi od 26. do 29. juna u Domu omladine Beograda uzbudljiv književno-filmski program, u organizaciji izdavačke kuće Arhipelag, koja u goste dovodi velikog španskog pisca Havijera Serkasa, britansku pesnikinju Fionu Sampson, nemačku književnicu turskog porekla Hatidže Akin, britanskog proznog pisca Petera Salmona, makedonskog pisca Venka Andonovskog i jednu od najčitanijih srpskih autorki Jelenu Lengold.

Program sedmog BFEK-a, objedinjen motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”, obuhvata četiri celovečernja multimedijalna književna programa, odnosno sedam čitanja poznatih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, te panel o kulturi u tranziciji, kao i izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika “Iz neposredne nestvarnosti”, posvećenu prozi “rumunskog Kafke” Maksa Blehera.

Izložba obuhvata radove Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

Otvaranjem te izložbe i počinje sedmi BFEK, čija je glavna književna zvezda Havijer Serkas, autor knjiga “Salaminski vojnici”, “Anatomija jedne pobune” i “Hohštapler”, koje su doživele više svetskih izdanja. Arhipelag je objavio njegov slavni roman “Salaminski vojnici”, a upravo i srpsko izdanje “Hohštaplera”“ koji će premijerno biti predstavljen na 7. BFEK-u. To je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i neustrašivi borac za demokratiju, žrtva frankzima i nacističkih logora, ali se onda pokazalo da je reč o čoveku koji je izmislio čitavu svoju biografiju.

U okviru programa Književnost na filmu, BFEK je najavio španski film “MladaPaula Ortisa, nastao prema drami Federika Garsije LorkeKrvava svadba”, nemački film Buketa AlakusaJednog Hansa sa toplim sosom”, prema istoimenom romanu Hatidže Akin, francuski film Dominika KabrereIsceliti žive”, prema istoimenom romanu Majlis de Kerangal, kao i italijanski film Enrika PauaAnđeo milosti”, zasnovan na romanu Mikele Murđije.

Tradicionalno posvecen i aktuelnim pitanjima kulturne politike, BFEK je za 27. jun najavio panel Kultura u tranziciji o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba. O tim pitanjima govoriće teoretičarka kulture i medija prof. dr Milena Dragićević Šešić, strip umetnik Saša Rakezić i filmski reditelj Stevan Filipović.

Na 7. BFEK-u gostuje, kao i do sada, i Književni kafe Goethe-Instituta Beograd.

BFEK je zamišljen kao otvoreni i multimedijalni događaj u kojem se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih  filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja. Reč je o jednom od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, koji okuplja generacijski raznovrsnu publiku, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Rej Robertson, Barbi Marković, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or.

Festivalski program biće održavan u Velikoj sali DOB-a svakog dana u 19 i u 20 časova, kada su čitanja domaćih i stranih pisaca, a od 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Sajt Arhipelaga je arhipelag.rs, a program sedmog BFEK-a nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.