• Search form

08.01.2018 | 15:03

Američki pop art u Kući legata

Američki pop art u Kući legata

Kolekcija grafika ključnih američkih predstavnika pop arta - Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana, biće predstavljena u okviru izložbe “American Pop Art” od 12. januara u Kući legata u Beogradu.

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-ih godina 20. veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Izložba je inspirisana svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu, čime su pop art umetnici otvarali mnoga pitanja statusa umetnika, kao i pitanja koja se tiču odnosa savremenog života i savremene umetnosti, a aktuelna su i danas.

Izložbu čini više od sto radova nastalih u različitim tehnikama, saopštili su organizatori.

Radovi su u vlasništvu Galerije Visconti Fine Art, koja je osnovana 1973. godine u Milanu, sa predstavništvom u Ljubljani.

Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije - Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad, a producenti su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

Izložba će biti otvorena u Kući legata do 12. marta.

(SEEcult.org)

Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.