• Search form

24.04.2018 | 18:18

Beogradsko izdanje SHARE foruma arhitekture

Beogradsko izdanje SHARE foruma arhitekture

Međunarodni SHARE Forum, jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje arhitekata i inženjera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, prvi put se održava u Beogradu , a uz razmenu iskustava i ideja učesnika, te predavanja renomiranih arhitekata, posebno je fokusiran i na aktuelna pitanja, probleme i izazove u praksi.

Konferencija u hotelu Metropol, čiji je domaćin predsednik Udruženja arhitekata Srbije (UAS) Milan Đurić, okupila je 24. aprila oko 200 učesnika iz 13 zemalja – Makedonije, Srbije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Irana, Bugarske, Turske, Rumunije, Poljske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Beogradsko izdanje SHARE foruma jedno je od desetak koje organizuje Asocijacija ProEvent iz Rumunije u saradnji sa lokalnim partnerima, a okuplja arhitekte i druge profesionalce u toj oblasti različitih generacija, predstavljajući mrežu koja je u stalnom razvoju i koja, kako je istakao glavni organizator Florin Mindirigiu iz ProEventa, omogućava jačanje starih i uspostavljanje novih prijateljstava u struci.

I pojedini učesnici iz regiona istakli su u kraćim uvodnim izlaganjima značaj takvog okupljanja, pa je predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije Martin Panovski ocenio da je reč o izvanrednoj mogućnosti da kolege iz regiona ponovo počnu druženje nakon gotovo 20 godina. “Arhitektura je predugo bila zanemarena, a za to snosimo i mi veliku krivicu, jer smo prestali da pričamo o arhitekturi”, rekao je Panovski i istakao da je SHARE mesto za razmenu ideja, a one su najznačanije za arhitekturu, jer se ona po tome i izdvaja od ostalih profesija koje se bave izgradnjom.

I predsednik Komore arhitekata Bugarske Borislav Ignatov istakao je da je SHARE forum važna mreža događaja u oblasti arhitekture, koja je već održana u Sofiji prošle godine i biće ponovljena ove.

Predsednik Saveza arhitekata Crne Gore Filip Aleksić istakao je značaj SHARE foruma u jačanju i povezivanju arhitekata, kako lokalno, tako i globalno. “Svi ovi razgovori doprinose boljitku i unapređenju”, rekao je Aleksić, konstatujući da arhitekte u regionu i šire “muče isti problemi”.

Na probleme još od 90-ih i bolnog procesa tranzicije iz socijalizma u kapitalizam, a onda i ratove i druge probleme u društvu, koji su uticali i na oblast arhitekture, ukazao je predsedavajući Milan Đurić, koji je kao jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini u Srbiji izdvojio otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti na Ušću, posle 12-godišnje pauze.

Program beogradskog SHARE foruma, uz predavanja, prezentacije i panele, posvećene sadašnjosti i budućnosti arhitekture, mogućnosti inovacija i istraživanja novih materijala i tehnologija za izgradnju “pametnog” i održivog okruženja, obuhvata i specijalnu prezentaciju nagrađivanog britanskog arhitekte Iana Ričija (Ian Ritchie), osnivača Ian Ritchie Architects. Među istaknutim govornicima je i Mauricio Meosi (Maurizio Meossi) iz Velike Britanije, viši stručni saradnik u Zaha Hadid Architects, biroa koji je osnovala čuvena arhitektkinja Zaha Hadid (1950-2016).

Organizatori su posebno predstavili i publikaciju na temu profila arhitekte u budućnosti, koja je zamišljena kao razvojni projekat sa prilozima učesnika svih izdanja SHARE foruma u regionu i šire, a i beogradsko izdanje tog skupa iskorišćeno je kao poziv učesnicima da daju tekstualne priloge, kao i za mini intervjue sa njima.

Publikacija će biti objavljena krajem godine, odnosno za vreme poslednjeg ovogodišnjeg SHARE Foruma u Bukureštu. Taj poduhvat biće nastavljen i narednih godina, a uređivaće ga neka od značajnih ličnosti savremene arhitektonske prakse.

Urednik prvog izdanja te publikacije je arhitekta Serban Tiganas, predsednik Arhitektonske komore Rumunije, generalni sekretar Međunarodne unije arhitekata i osnivač DICO & Tiganas arhitektonskog biroa u Rumuniji, koji je u svom manifestu konstatovao da je svet postao premali, te da je brzina novo stanje stvari.

“Priroda se menja, ljudska naselja takođe. Mobilnost je eksplodirala, tehnologija trči, demografija brine, u toku je bum informacija, energija iščezava, a osiguranje od rizika je nova vrednost. Osim toga, fleksibilnost, otpornost i odgovornost su na meti… Arhitektura bi trebalo da postane fundamentalni deo obrazovanja svakoga. Arhitekte bi trebalo formirati u duhu adaptivnosti i inovativnosti, a ne samo da bi rešavali stvari i davali sliku”, naveo je Tiganas.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.