• Search form

24.04.2018 | 18:18

Beogradsko izdanje SHARE foruma arhitekture

Beogradsko izdanje SHARE foruma arhitekture

Međunarodni SHARE Forum, jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje arhitekata i inženjera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, prvi put se održava u Beogradu , a uz razmenu iskustava i ideja učesnika, te predavanja renomiranih arhitekata, posebno je fokusiran i na aktuelna pitanja, probleme i izazove u praksi.

Konferencija u hotelu Metropol, čiji je domaćin predsednik Udruženja arhitekata Srbije (UAS) Milan Đurić, okupila je 24. aprila oko 200 učesnika iz 13 zemalja – Makedonije, Srbije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Irana, Bugarske, Turske, Rumunije, Poljske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Beogradsko izdanje SHARE foruma jedno je od desetak koje organizuje Asocijacija ProEvent iz Rumunije u saradnji sa lokalnim partnerima, a okuplja arhitekte i druge profesionalce u toj oblasti različitih generacija, predstavljajući mrežu koja je u stalnom razvoju i koja, kako je istakao glavni organizator Florin Mindirigiu iz ProEventa, omogućava jačanje starih i uspostavljanje novih prijateljstava u struci.

I pojedini učesnici iz regiona istakli su u kraćim uvodnim izlaganjima značaj takvog okupljanja, pa je predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije Martin Panovski ocenio da je reč o izvanrednoj mogućnosti da kolege iz regiona ponovo počnu druženje nakon gotovo 20 godina. “Arhitektura je predugo bila zanemarena, a za to snosimo i mi veliku krivicu, jer smo prestali da pričamo o arhitekturi”, rekao je Panovski i istakao da je SHARE mesto za razmenu ideja, a one su najznačanije za arhitekturu, jer se ona po tome i izdvaja od ostalih profesija koje se bave izgradnjom.

I predsednik Komore arhitekata Bugarske Borislav Ignatov istakao je da je SHARE forum važna mreža događaja u oblasti arhitekture, koja je već održana u Sofiji prošle godine i biće ponovljena ove.

Predsednik Saveza arhitekata Crne Gore Filip Aleksić istakao je značaj SHARE foruma u jačanju i povezivanju arhitekata, kako lokalno, tako i globalno. “Svi ovi razgovori doprinose boljitku i unapređenju”, rekao je Aleksić, konstatujući da arhitekte u regionu i šire “muče isti problemi”.

Na probleme još od 90-ih i bolnog procesa tranzicije iz socijalizma u kapitalizam, a onda i ratove i druge probleme u društvu, koji su uticali i na oblast arhitekture, ukazao je predsedavajući Milan Đurić, koji je kao jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini u Srbiji izdvojio otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti na Ušću, posle 12-godišnje pauze.

Program beogradskog SHARE foruma, uz predavanja, prezentacije i panele, posvećene sadašnjosti i budućnosti arhitekture, mogućnosti inovacija i istraživanja novih materijala i tehnologija za izgradnju “pametnog” i održivog okruženja, obuhvata i specijalnu prezentaciju nagrađivanog britanskog arhitekte Iana Ričija (Ian Ritchie), osnivača Ian Ritchie Architects. Među istaknutim govornicima je i Mauricio Meosi (Maurizio Meossi) iz Velike Britanije, viši stručni saradnik u Zaha Hadid Architects, biroa koji je osnovala čuvena arhitektkinja Zaha Hadid (1950-2016).

Organizatori su posebno predstavili i publikaciju na temu profila arhitekte u budućnosti, koja je zamišljena kao razvojni projekat sa prilozima učesnika svih izdanja SHARE foruma u regionu i šire, a i beogradsko izdanje tog skupa iskorišćeno je kao poziv učesnicima da daju tekstualne priloge, kao i za mini intervjue sa njima.

Publikacija će biti objavljena krajem godine, odnosno za vreme poslednjeg ovogodišnjeg SHARE Foruma u Bukureštu. Taj poduhvat biće nastavljen i narednih godina, a uređivaće ga neka od značajnih ličnosti savremene arhitektonske prakse.

Urednik prvog izdanja te publikacije je arhitekta Serban Tiganas, predsednik Arhitektonske komore Rumunije, generalni sekretar Međunarodne unije arhitekata i osnivač DICO & Tiganas arhitektonskog biroa u Rumuniji, koji je u svom manifestu konstatovao da je svet postao premali, te da je brzina novo stanje stvari.

“Priroda se menja, ljudska naselja takođe. Mobilnost je eksplodirala, tehnologija trči, demografija brine, u toku je bum informacija, energija iščezava, a osiguranje od rizika je nova vrednost. Osim toga, fleksibilnost, otpornost i odgovornost su na meti… Arhitektura bi trebalo da postane fundamentalni deo obrazovanja svakoga. Arhitekte bi trebalo formirati u duhu adaptivnosti i inovativnosti, a ne samo da bi rešavali stvari i davali sliku”, naveo je Tiganas.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom