• Search form

03.05.2018 | 14:38

Bojanu Otaševiću Veliki pečat

Bojanu Otaševiću Veliki pečat

Nagrada Veliki pečat za 2018. godinu dodeljena je Bojanu Otaševiću za rad “Rob – Milost”, koji je deo Majske izložbe grafike beogradskog kruga u Grafičkom kolektivu u Beogradu.

Žiri za nagradu Veliki pečat, koji su činili istoričarka umetnosti Ljiljana Slijepčević (predsednica), grafičarka Biljana Vuković i grafičar Alan Bećiri, laureat Velikog pečata za 2017, ocenio je da mu je Majska izložba grafike svojim kvalitetom olakašala, ali i otežala rad, jer je trebalo uočavati nijanse u radovima.

Otaševiću je Veliki pečat dodeljen jednoglasno za rad “Rob – Milost” u tehnici algrafija, koji ukazuje na predstavljanje svojevrsne studije posvećene čoveku, koju odlikuje snažna gestualnost, oštrina crteža i opservacije, intenzitet boje, jaki i dramatični koloristički kontrasti.

“Upravo zbog takvog stava, može se reći da autor u svom radu ublažava medijske granice između slike i grafike. U genezi svog stvaralaštva Otašević je razvio senzibilitet za ravnu štampu, pre svega za litografiju. Autor odlično poznaje prirodu ove grafičke tehnike i koristi sve njene izražajne potencijale, što potvrđuje i nagrađeni rad u tehnici algrafije koji demonstrira njegovu sklonost ka tehničkom i konceptualnom eksperimentu”, naveo je žiri u obrazloženju.

Slikar i grafičar Bojan Otašević prisutan je gotovo dve decenije na savremenoj likovnoj sceni, a kako je istakao žiri, njegov ubedljiv stvaralački rukopis prepoznatljiv i uvažavan u kritičarskim i umetničkim krugovima.

“Fokusiran na portretnu predstavu čoveka i njegove psihološke karakteristike, Otašević upotrebom gro-plana gradi vizuelno snažne i ubedljive kompozicije. Predstavljajući psihološka stanja, a ne zbivanja, autor stvara pročišćene celine oslobođene narativa i usredsređene najčešće na kadriranu figuru, glava-lice, čije su psihološke odlike artikulisane ekspresivnim stavom i gestom; on razvija gotovo alegorijsko-vizuelne tipologije osećanja: teskobe, grča, personalnih unutrašnjih doživljaja i nemira vremena”, naveo je žiri.

Rođen 1973. godine u Kragujevcu, Otašević je 1998. godine diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 2001, a 2014. doktorirao. Profesor je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Majska izložba grafike beogradskog kruga predstavlja ove godine radove 116 umetnika iz Srbije i regiona, ukazujući na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija. Autorski rukopisi kreću se od lirske i geometrijske apstrakcije do figuracije, u širokom rasponu ideja i tema.

Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni.

Tradicionalno, na otvaranju Majske izložbe grafike dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine.

Među laureatima te nagrade su istaknute autorske pojave kao što su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Halil Tikveša, Vladimir Veličković

Majska izložbe grafike biće otvorena od 3. do 24. maja, a prema navodima Grafickog kolektiva, to je poslednja takva izložba u njegovoj galeriji na Obilićevom vencu, koja mora da se preseli zbog procesa restitucije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.