• Search form

10.03.2018 | 21:05

Briga me za kraj sveta

Briga me za kraj sveta

Izložba Vesne Bukovec u Galeriji Simulaker u Novom Mestu “Briga me za kraj sveta” (I am not bothered with the end of the world) obuhvata izbor radova te slovenačke umetnice koji odražava njen kritički pogled na militantan odnos političkih sistema prema migrantima, tragičan odnos pojedinca prema bližnjem, populizam, fake news, govor mržnje..

Pojedine grafike i crteži na izložbi, koja je otvorena 9. marta, predstavljaju jasan odgovor na aktuelnu situaciju na Zapadu u vezi sa izbegličkom krizom i društvene proteste u poslednje dve godine (U potrazi za slobodom (Ecce homo), Eksploanacija, Ne u moje ime), kao i na poslednje američke predsedničke izbore (Demokratija danas).

Nazivom “Briga me za kraj sveta”, izložba se obraća pojedincima koji kreiraju savremeno društvo. Izborom ranijih i novih radova, vesna Bukovec otvara pitanja o vizijama savremenog društva: pitanja o (ne)čovečnosti, harmoničnom delovanju, empatiji, prihvatanju drugih ljudi, marljivosti, kao i pitanja o sopstvenoj političkoj ulozi, siromaštvu, mržnji, očaju nejednakostima, navela je Anja Zver u pratećem tekstu.

Rođena 1977. godine u Ljubljani, Vesna Bukovec diplomirala je i  magistrirala vajarstvo na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn u Ljubljani. Deluje kao samostalna autorka u okviru umetničke grupe Kolektiva (sa Metkom Zupanič i Ladom Cerar).

radi u različitim medijima (crtež, video, fotografija, instalacija), koristeći različite postupke (istraživanje, aproprijacija, participacija…).

Predstavila se na niz samostalnih i grupnih izložbi na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Izložba u Galeriji Simulaker biće otvorena do 31. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.