• Search form

08.01.2018 | 16:05

Dobitnici Zlatnog globusa u distribuciji MCF-a

Dobitnici Zlatnog globusa u distribuciji MCF-a

Distributerska kuća MegaCom Film (MCF) obezbedila je prava na distribuciju četiri ostvarenja koja su osvojila najznačajnije nagrade na 75. dodeli Zlatnog globusa, među kojima je i crnohumorna drama “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, u režiji Martina Makdonaga, koja je odnela četiri nagrade.

U distribuciji MCF-a će se naći i film “Oblik vodeGiljerma del Tora, koji je osvojio nagrade za najbolju režiju i originalnu muziku, mjuzikl “Veličanstveni šoumen”, koji je pobedio u kategoriji za najbolju pesmu u mjuziklu ili komediji, te film “NiotkudaFatiha Akina, dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film.

Crna komedija “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” pokupila je glavne nagrade na dodeli Zlatnog globusa, i to za najbolji film u kategoriji drame, najbolji scenario (Makdonag), najbolju žensku ulogu (Fransis Makdormand) u drami i najbolju sporednu mušku ulogu (Sem Rokvel). Pobednički film predstavlja neobičnu priču o ženi koja kreće u pravi mali rat protiv policije, koristeći tri bilborda u Misuriju, nakon neuspešne potrage za ubicom njene kćerke.

Zlatni globus za najboljeg reditelja otišao je u ruke Giljerma del Tora za ostvarenje “Oblik vode”, mističnu dramu o emotivnom kontaktu jedne žene i vodenog bića zarobljenog u tajnoj vladinoj laboratoriji u Americi, tokom 1960-ih godina. “Oblik vode” odneo je pobedu i u kategoriji za najbolju originalnu muziku, koju potpisuje dobitnik Oskara Aleksandre Desplat.

Mjuzikl “Veličanstveni šoumen”, inspirisan legendom američke pop kulture P. T. Barnumom, sa Hjuom Džekmenom u glavnoj ulozi, odneo je pobedu u kategoriji za najbolju originalnu pesmu u filmu, za numeru “This is me”. Režiser Majkl Grejsi je pisanje teksta i muzike za pobedničku numeru poverio dobitnicima nagrade Oskar za film “La La LandBendžu Paseku i Džastinu Polu.

Film “Niotkuda” nagrađivanog nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina, koji je proglašen najboljim stranim filmom, priča je o Katji (Dajana Kruger), čiji se život zauvek promeni kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Nedugo zatim, policija privodi dvoje mladih neonacista osumnjičenih za napad. Da bi bila sigurna da krivci neće izbeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke.

Dodela Zlatnog globusa protekla je 7. januara u znaku protesta zbog seksualnog uznemiravanja i izraza solidarnosti sa ženama koje su bile žrtve nasilnika u filmskoj industriji, ali i u drugim oblastima.

Nominovani, laureati i prezenteri bili su odeveni u crno, a osvrnuli su se svojim govorima na značaj kampanja Me Too i Time’s Up za otkrivanje istine o seksualnom uznemiravanju u filmskoj industriji.

Priču o aktuelnom skandalu započeo je već na otvaranju ceremonije voditelj Set Mejers koji je pozdravio “dame i preostale džentlmene”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.