• Search form

31.07.2018 | 23:37

Emotivan ispraćaj Olivera Dragojevića

Emotivan ispraćaj Olivera Dragojevića

Desetine hiljada Splićana odalo je počast hrvatskom muzičaru Oliveru Dragojeviću čije je telo katamaranom prevezeno 31. jula sa splitske Rive u njegovu rodnu Velu Luku na Korčuli, gde će biti sahranjen na lokalnom groblju.

Posle komemoracije u splitskom HNK, u prisustvu državnog vrha, te mise u Crkvi svetog Frane, mnogobrojni građani, članovi porodice, kolege i prijatelji krenuli su u pogrebnoj povorci ka Rivi, uz aplauze okupljenih Splićana i Dragojevićeve pesme kao što su “Vjeruj u ljubav”, “Cesarica”, “Moj lipi anđele”, “Vela Luka”…

Dragojević je, kako su preneli lokalni mediji, ispraćen i bakljadom navijača splitskog fudbalskog kluba Hajduk. Na zvoniku Svetog Duje za svaku godinu njegovog života zapaljena je po jedna baklja i spuštena zastava s njegovim likom.

Katamaran sa Dragojevićevim telom ispraćen je potom mnogobrojnim brodovima uz zvuke sirena, a učestvovali su brodovi Hrvatske ratne mornarice.
Komemoraciji u HNK prisusustvovali su, uz članove porodice, kolege i prijatelje, i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri kulture i odbrane Nina Obuljen Koržinek i Damir Krstičević, koji su ranije izrazili u posebnim saopštenjima saučešće povodom smrti Dragojevića.

U hrvatskoj je, na osnovu odluke Vlade, 31. jula proglašen Dan saučešća - zastave su na državnim zgradama spuštene na pola koplja, ali za razliku od Dana žalosti, nisu otkazivane ranije zakazane manifestaije.

Dragojević je preminuo 29. jula u 71. godini od posledica kancera, a njegova smrt izazvala je burne reakcije i izraze tuge i širom regiona.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.