• Search form

01.12.2016 | 11:21

Francusko-srpski filmski susreti na FAF-u

Francusko-srpski filmski susreti na FAF-u

Francusko-srpski filmski susreti deo su programa 22. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu od 1. do 3. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, a obuhvataju panele na različite teme (promocija autorskog filma, koprodukcije, lokacije i poreske olakšice, distribucija), kao i predstavljanje najnovije srpske produkcije gostima iz Francuske – dugometražnih filmskih projekata u različitim fazama proizvodnje.

Manifestacija se održava na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, u organizaciji FAF-a i uz podršku Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke, a među gostima se očekuju predstavnici profesionalnih institucija i udruženja (Unifrance, CNC, ACID) i filmskih festivala, producenti, distributeri, agenti prodaje i novinari/filmski kritičari.

Program počinje 1. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci panelom posvećenim promociji autorskog filma i edukaciji publike kroz film, kao i razmeni iskustava filmskih festivala, fondova i institucija iz Srbije i Francuske.

Među učesnicima su najavljeni direktori festivala, kao i profesionalci i stručnjaci iz različitih institucija iz Francuske i Srbije: Agnes Nordman (Francuski institut iz Pariza, Frederik Ramade - ACID, Arno Dumatin -  Filmski festival La Rošel, Petar Mitrić - Festival evropskog filma Palić, Rajko Petrović - Slobodna zona, Dejan Petrović - Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija, Andrijana Stojković - Filmkultura, Mladen Vušurović – Beldocs), a razgovor će moderirati rediteljka Mila Turajlić.

Prvog dana manifestacije u Kinoteci će biti prikzan domaći bioskopski hit “Jesen samurajaDanila Bećkovića, u verziji sa engleskim titlovima, a projekciji će prethoditi obraćanje autorske ekipe.

Pozivamo vas na drugi dan Francusko-Srpskih filmskih susreta u okviru 22. Festivala autorskog filma.

Za 2. decembar u 10 sati najavljen je panel posvećen audiovizuelnoj strategiji i međunarodnoj podršci, a posebno će biti istaknut model audiovizuelne strategije jednog od najznačajnijih fondova CNC, kao i model međunarodne podrške i promocije Francuskog instituta iz Pariza i ACID-a.

Učestvovaće, kako je najavljeno, Julien Ezano ispred CNC-a, Agnes Nordman ispred Francuskog instituta iz Pariza, Frederic Ramada i Fabijen Hanclot ispred ACID-a.

Potom sledi predstavljanje srpskih filmova u različitim fazama razvoja i produkcije, te projekcija filma “InkarnacijaFilipa Kovačevića, u verziji sa engleskim titlovima.

Obiman program 22. FAF-a obuhvata do 3. decembra ukupno 81 film, od kojih su 22 u Glavnom programu, zaključno sa Tonijem Erdmanom nemačke rediteljke Maren Ade, koji će biti prikazan na zatvaranju.

Glavna festivalska sala i ove godine je Dom omladine, a projekcije su i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i njenom muzeju u Kosovskoj, te u bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini i UK Palilula.

Festivalski sajt je faf.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.