• Search form

07.10.2017 | 16:23

Garažni film – Angažman ili izolacija

Garažni film – Angažman ili izolacija

Ciklus garažnih filmova u Domu omladine Beograda biće nastavljen 10. oktobra dokumentarnim filmom “Novo je da sam bila zlostavljana” (2009) i igranim “Petlja” (2015) Milutina Petrovića, uz razgovor na temu “Angažman ili izolacija” o statusu umetničke prakse koja nije u službi ni političke, ni finansijske oligarhije.

Šta znači pojam angažovane umetnosti u današnje vreme? Postoji li subverzivnost?. Kako umetnik može biti svedok vremena u represivnim režimima? To su neka od pitanja na koja niz odgovora nudi aktuelno stanje filma u Srbiji, a razmotriće ih Milutin Petrović, Saša Radojević, Jelena Marković, Amra Latifić i Vladimir Kolarić.

Razgovor će biti održan nakon projekcije Petrovićevog filma “Novo je da sam bila zlostavljana”, koji je nastao prema scenariju Nadežde Milenković, a snimljen je sa celom klasom glume Mirjane Karanović. Mlade glumice pripremaju predstavu na osnovu svedočenja autentičnih žena koje su doživele seksualno nasilje u detinjstvu.

Iste večeri od 21 sat biće prikazan i Petrovićev film “Petlja”, susret Holivuda i evropskog andergraunda, koji je posvećen delu Ljubomira Šimunića, autora avangardnih filmova i fotografija. “Petlja” je vizuelno istraživanje o fenomenu erotike na filmu. Odabrani elementi filmskog jezika prikazuju potragu za nestalim šamanom filma, velikim čarobnjakom slike – Šimetom.

Petlja

Dom omladine započeo je u maju ciklus garažnih filmova, pokreta osnovanog u Srbiji 2015. godine, kada se grupa autora udružila na osnovu povezanosti većine svojih dotadašnjih ostvarenja. Rad te grupe zasniva se na snimanju sa malom ekipom, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima, ali sa neograničenom autorskom slobodom, pa se garažni film može smatrati srodnim sa svojim uzorom – garažnim rokom.

Slično odnosu koji garažni rok ima prema tradiciji pop muzike, autori garažnih filmova pokazuju respekt prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, postavljajući svoja dela kao neku vrstu konstantnog preispitivanja panteona filmskih velikana. Za sada postoji 15 garažnih filmova, među kojima su “Zemlja istine, ljubavi i slobode” (2000) i “Jug jugoistokMilutina Petrovića, kojima je ciklus u DOB-u i započet.

Prikazani su do sada i “Država” (2013) Jelene Marković, kao i “Unutra”, koji je režirala sa Mirkom Abrlićem, te “Poljupci” (2004) i “Narcis i eho” (2011) Saše Radojevića.

Cena ulaznice za Petrovićeve filmove je sto dinara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.