• Search form

31.07.2018 | 23:07

Herceg Novi u znaku filma

Herceg Novi u znaku filma

Hercegnovski filmski festival predstavlja od 1. do 7. avgusta oko 70 igranih i dokumentarnih ostvarenja, uključujući takmičarske programe, a svečano će ga otvoriti diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Milena Dravić, koja je bila zvezda i proteklih festivala u Puli i na Paliću.

Program 32. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala počinje na Kanli Kuli evropskom premijerom filma “Krijumčareći HendriksaMariosa Piperidesa, aktuelnog pobednika Trajbeke. Reditelj Piperides i producentkinja Janine Teerling najavljeni su kao gosti 32. FFHN-a, koji prve večeri prikazuje još jedan od ukupno 12 dugometražnih igranih filmova u trci za nagrade - “Diamantino” autorskog dvojca Abrantes i Schmidt, nagrađen Gran prijem Nedjelje kritike u Kanu.

Uz tri selekcije dugometražnog igranog filma (Takmičarska, Kino Evropa i Ponoćne projekcije), program 32. FFHN-a obuhvata i takmičarske selekcije dokumentarnog i studentskog filma, te specijalni program u okviru kojeg je najavljen omaž 1968. godini – jugoslovenski eksperimentalni film i projekcija restaurisane kopije filma Živka NikolićaLepota poroka”.

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma sa 12 naslova predstavlja presek savremenog autorskog filma iz regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Osim filmova “Krijumčareći Hendriksa” i “Diamantino”, najavljeni su i “Neka se leševi sunčaju” - novi film Helene Cattet i Bruna Forzanija, izraleski “DeviceKeren Ben Rafael, grčki “Sažaljenje” Babisa Makridisa, ”Godine majmunaVladimira Blaževskog, “A Balkan NoirDražena Kuljanina, “RudarHane Slak, “Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvariRadua Judea, koji će imati regionalnu premijeru nakon nedavne nagrade u Karlovim Varima, te “Lenština” debitanta Alekse Stefana Radunovića, “ZlogonjeRaška Miljkovića i “Comic SansNevija Marasovića, koji je na proteklom 65. Pulskom filmskom festivalu osvojio pet Zlatnih arena i nagradu publike.

Takmičarski program dokumentarnog filma obuhvata 29 ostvarenja iz celog sveta, u selekciji reditelja Vladimira Perovića, a u studentskoj konkurenciji je 17 kratkih filmova, koje je odabrao reditelj Dušan Kasalica. Još 12 filmova dugometražnih igranih filmova biće prikazano van konkurencije u programu Kino Evropa, a tri čine selekciju Ponoćnih projekcija.

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma čine rediteljka Andrijana Stojković, glumac Ermin Bravo, producent Ivan Đurović, rediteljka Teona Strugar Mitevska i filmski kritičar Vladan Petković, a dodeliće Zlatnu mimozu za najbolji film, te za režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, kao i nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu. Dokumentarce će ocenjivati reditelji Senad Šahmanović, Huaqing Jin i Zofia Kowalewska, a nagrade u selekciji studentskog filma dodeliće žiri koji čine Danijela Radulović, Peter Cerovšek i Maša Seničić. Žiri Federacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana (FEDEORA) čine Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković.

Novitet 32. FFHN-a je Mini pich - programski segment organizovan u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb Film Festivalom (Industrija Mladost). Učesnici su studenti filma i dramskih umetnosti iz Crne Gore, koji rade na kratkom igranom filmu. Za selekciju projekata zaduženi su Sanja Jovanović (FC Crne Gore) i Dušan Kasalica (FFHN). Za najbolju prezentaciju pred žirijem dodeljuje se nagrada u vidu direktnog učešća na programu “Industrija Mladost” ZFF-a.

Izvršni producent FFHN-a je JUK “Herceg Fest”, a Opština Hereceg Novi i Ministarstvo kulture Crne Gore su glavni pokrovitelji.

Opština Herceg Novi obezbedila je 40 odsto sredstava, odnosno 68.000 evra, a Ministarstvo kulture je 60 odsto, tj. 102.000 evra.

Festivalski sajt je filmfestival.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.