• Search form

02.10.2017 | 23:43

KND: Sve je dobro -1/2

KND: Sve je dobro -1/2

Ivan Petrović: Sve je dobro, galerija Artget, Kulturni centar Beograda, 3-24. avgust 2017.

1/2 Kritičarka na delu: Vesna Mićović, profesorka (Nova akademija umetnosti)

U nastavku serijala Kritika na delu, u prvoj epizodi o izložbi “Sve je dobroIvana Petrovića u galeriji Artget, profesorka Vesna Mićović govori o intrigantnom nazivu te postavke, kao i o mogućnostima razumevanja fotografije i jakoj konkurenciji na fotografskoj sceni danas, uverena da autori poput Petrovića imaju ipak šansu da se afirmišu i na evropskoj i globalnoj sceni.

Prema rečima Vesne Mićović, naziv izložbe je i lako i teško smisliti, ali je tako i u drugim umetnostima i u tom smislu se danas sve više približavaju književnosti. “Kao kada treba dati naziv za novi roman ili za esej. Uvek je to najveća intriga…”, rekla je ona, dadajući da u oblasti fotografije, to postaje još zanimljivije, jer se vide radovi, pa naziv izložbe zapravo doprinosi njihovom značenju.

Naziv projekta “Sve je dobro”, koji objedinjuje tri prethodna rada Petrovića, vrlo je intrigantan i izazovan, jer otvara nepreglednu mogućnost razumevanja.

“Kada pogledamo ove fotografije, onda u stvari počnemo da se pitamo – šta je dobro, da li su ove fotografije dobre, šta su teme ovih fotografija – da li je to dobro, pa onda kada vidimo da to nije u stvari jednostavno, već komplikovano, onda se približavamo još dubljem razmišljanju o tome da (naziv) u stvari upućuje na neku nadu… Da li je sve dobro, koliko je dobro i zašto je izabrao taj naziv? Isto tako možemo da se zapitamo zašto je fotografisao sve ovo. I zašto ovaj portfolio ima taj izgled, kakvo mu je značenje? Da li je u stvari to dovoljno interesantno da o tome razmišljamo? Već sam taj naziv nas navodi na to da to neće biti lak zadatak”, rekla je Vesna Mićović, profesorka na Novoj akademiji umetnosti.

Povodom razumevanja fotografije, ona je rekla da svi koji se bave fotografskom umetnošću uvek više objašnjavaju nego što bi voleli.

“Uvek se trudimo da imamo nekoga naspram nas ko razume stvari da bismo mogli malo i da uživamo u tumačenju nekih fotografija i uopšte portfolija”, rekla je Vesna Mićović, dodajući da je u tom pogledu nebitno da li je reč o dokumentarnoj ili portretnoj fotografiji.

“Te podele više služe za druge oblasti fotografije… U umetnosti nema tih podela, sve je zapravo jedna masa… Tu postoji mnoštvo provokacija i izmeštanja tako da sve ono što je dokumentarna ili portretna fotografija u nekoj reklamnoj oblasti, u umetnosti dobija neko drugo značenje… Ovo je umetnost koja liči na neki portret, na neki dokument ili fikciju, na nešto što je reportaža, na neku filmsku možda fotografiju, režiranu… Onda nam je lakše možda da kažemo – pa ovo je dobro, ovo mi se dopada, ovo je interesantno, izgleda kao neki dokument, ili portret, reportaža, ali to je prvi stepenik u razumevanju izgleda fotografije. Kada zanemarimo tu podelu, onda ostaju ove fotografije izmešane kakve jesu. I sve te lične fotografije i puno tih fotografija koje se nalaze u jednom portfoliju su takođe interesantne i zato što umetnici koji rade, kao što je Ivan (Petrović), uvek imaju mnogo fotografija - lične arhive, i onda kada krenu u razmatranje tih fotografija, ponovno traženje nekih starih, oni otkrivaju neke koje nisu videli neko vreme… Jer, mi nepravimo neku fotografiju i gledamo je i uopšte ne možemo da vidimo na njoj neke druge stvari osim naših utisaka kao autora dok smo je pravili, ali zato je pokažemo nekom drugom, koji nam kaže nešto što nam zapravo uopšte nije palo na pamet. Taj neko drugi mora da zna šta mo smi hteli, mora da razume čime se mi bavimo”, navela je Vesna Mićović.

Autori umetničke fotografije su zato, kako je dodala, kao jedna mala porodica i drže se vrlo blisko.

“U stvari, mi smo kao sekta, nikako da se odvojimo. To je zato što smo potrebni jedni drugima da razumemo šta u stvari fotografija može da znači”, dodala je.

Uživanje je, kako je navela, kada se fotografije ostave po strani, pa ih  autor pogleda posle nekoliko godina.

“Onda se potpuno iznenadimo kako one sada izgledaju - izgledaju isto kao i pre, ali sada ih razumemo potpuno drugačije”, dodala je Vesna Mićović, konstatujući da to važi i za slučaj Ivana Petrovića, jer ima mnogo fotografija koje je radio godinama, jer stalno radi. “On se stalno vraća tim nekim fotografijama koje nije video godinama i ponovo ih gleda i otkriva neka nova značenja u njima”, dodala je.

Lični fotografski arhivi su drugačiji i interesantniji od fotografija koje autor poznaje, ili ih otkriva, pronalazi, ili mu neko da neki album, ili uđe u neki zvanični arhiv…

“Možda zato što tu otkriva neki magiju - jedna ista fotografija odjednom ima potpuno neka druga značenja iz današnje pozicije”, rekla je Vesna Mićović.

Što se tiče fotografske scene, smatra da je konkurencija ogromna, između ostalog i zato što danas ima mnogo više dobrih evropskih umetničkih škola.

“Sada je i u Evropi jako mnogo dobrih umetničkih škola koje završavaju mladi umetnici i sada je tu reka autora koji imaju dobre portfolije. Često pričam o tome da je sada konkurencioja postala neverovatno ozbiljna i velika. To je, u stvari, dobro, interesantno i ima mnogo radova koji su odlični, ali kako se sada izboriti da vas neko primeti? Tu postoji neki put, ali opet treba otvoriti i neke nove puteve. Nije tako jednostavno”, rekla je Vesna Mićović.

Kod Petrovića, kako je rekla, posebno postoji doza upornosti koja nije samo odluka, već nesto što je njegova priroda i život.

“To je teško, jer mi to svi radimo i neću da kažem da kod nas nema publike – ima, ali nam je potrebno još više širih okvira da bi bi to stvarno mogao da bude posao koji može da bude profesionalan. U stvari je potrebno izaći na evropsko tržište, ali to nije lako, to nije lako ni autorima sa mnogo dužom karijerom”, rekla je Vesna Mićović, navodeći primer čuvenog Hirošija Sugimota koji je pre nekoliko godina na festivalu fotografije u Arlu, predstavljajući svoj rad, konstatovao da je trebalo da tu bude zapravo još pre sedam godina.

“On je već 20 godina u samom vrhu američke i evropske scene i sam je rekao da je trebalo da bude tu mnogo ranije. Jako je teško, ali kod nas ima jako mnogo autora koji su vrlo kvalitetni, koji su vrhunski umetnici i imaju odlične radove. Među njima je i Ivan Petrović, i nemoguće je da se nekad ne desi nešto i na toj svetskoj i evropskoj sceni… Ja duboko verujem u to”, rekla je Vesna Mićović.
 
*Izložba "Sve je dobro“ deo je projekta "Fotografski dijalozi savremena umetnost i fotografsko nasleđe", u organizaciji Centra za fotografiju, koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

_ _ _
Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016/2017. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2017.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.