• Search form

22.02.2017 | 20:16

Kulturom do održivog razvoja

Kulturom do održivog razvoja

Ministri kulture zemalja Jugoistočne Evrope zauzeli su 22. februara u Tirani zajednički stav o potrebi unapređenja kulture radi održivog razvoja celokupnog društva. To je i bila tema redovne godišnje konferencije ministara kulture kojima se pridružio i albanski premijer Edi Rama, istakavši potrebu jačanja dijaloga i saradnje, ali i ulaganja u kulturu u zemljama u regionu, koje su u tom pogledu, inače, uglavnom znatno ispod evropskog proseka.

Konferencija Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE), održana 21. i 22. februara u organizaciji Ministarstva kulture Albanije, posebno je bila posvećena primeni Ohridske regionalne strategije za kulturnu saradnju u JIE, koja je usvojena 2014. u Ohridu kao vodeća platforma za saradnju u regionu i osnova za koordinisanje nacionalnih kulturnih politika i omogućavanje prioritetnih akcija za rešavanje postojećih i budućih izazova.

U okviru konferencije, tokom koje se učesnicima obratila video porukom i generalna direktorka Uneska Irina Bokova, održane su i rasprave u vezi sa jačanjem saradnje u borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, a bilo je reči i o različitim aspektima povezivanja sektora kulture s drugim oblastima koje su relevantne za jačanje njene uloge u održivom razvoju.

Albanska ministarka kulture Mirela Kumbaro Furdži istakla je ulogu kulture i umetnosti za međusobno  razumevanje i upoznavanje ljudi u regionu, preneli su mediji u Tirani. Kroz kulturu i umetnost shvatamo koliko su male razlike, a koliko velike sličnosti među nama, rekla je Mirela Kumbaro Furdži, koja je u završnici konferencije potpisala sa srpskim kolegom Vladanom Vukosavljevićem Program kulturne saradnje Albanije i Srbije za period od 2017. do 2021. godine.


 Ministri kulture Srbije i Albanije Vladan Vukosavlјević i Mirela Kumbaro po potpisivanju Programa saradnje

Ministar kulture i informisanja Srbije predložio je na plenarnoj sednici da se, pored redovne ministarske konferencije, uspostavi i praksa održavanja i redovnih sastanaka ministarstava kulture na najvišem nivou svakih šest meseci, u cilju razmene ideja i razmatranja tema o zajedničkom finansiranju, kao i razmene mišljenja iz kreativnog i kulturnog sektora u regionu radi jačanja kulturnih tržišta i poboljšanja kulturne politike.

Vukosavlјević je, kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, istakao da učesnici konferencije moraju učiniti sve kako bi se kroz preventivno i efikasno delovanje i nedvosmislenu politiku saradnje i  razvoja sprečili devastiranje spomenika kulture, krađa umetničkih predmeta i sistematsko uništavanje drugih, različitih kultura, i to počev od sređivanja stanja u sopstvenim državama, kontinuiranog rada na očuvanju kulturnog nasleđa i podrške nominacijama spomenika kulture za stavlјanje na Uneskovu listu.

“Kulturno nasleđe nije samo deponovanje predmeta u muzejima i sama umetnost nije samo izložba umetničkih dela u galerijama. Ulaganja u kulturi doprinose ekonomskom razvoju čitavog društva. Unapređenje kulture na svim nivoima kroz inovacije i stvaranje novih partnerstava trebalo bi da podstakne otvaranje novih radnih mesta. Uvođenje novih metodologija i tehnologija, mobilnost umetnika, umetničkih dela, kulturnih dobara i usluga i zajedničkih projekata, samo su neke od mera kulturne politike na kojima treba insistirati”, rekao je Vukosavlјević, koji je za sporazum o kulturnoj saradnji koji je potpisao sa ministarkom Mirelom Kumbaro istakao da je istorijski i, kako su preneli albanski mediji, izrazio spremnost da podrži sve inicijative u oblasti kulture koje jačaju saradnju dve zemlje.

O neophodnosti ulaganja u kulturu govorio je i albanski premijer Edi Rama, navodeći da je Albanija, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, uspela da obezbedi povećanje budžeta za kulturu zahvaljujući programu finansijske discipline i saradnji sa MMF-om.

“Iako budžet za kulturu nikada nije dovoljan, verujem da je za društvo i razvoj zemlje u celini neophodnije restaurisati neki objekat kulturnog nasleđa nego izgraditi kilometar više putne infrastrukture”, rekao je Rama, preneli su albanski mediji.

Rama je naglasio i važnost dijaloga radi razvoja saradnje u regionu.

“Mnogo toga je iza nas što nas vodi ka zajedništvu, ali i mnogo zajedničkih izazova nas čeka”, rekao je Rama, ocenjujući da je region bio isuviše dugo zahvaćen agresijom koja ga je osiromašila proporcionalno kulturnom nasleđu koje čuva.

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek istakla je potrebu jačanja koordinacije na svim nivoima sektora kulture i drugih sektora relevantnih za povećanje i promovisanje kulture u razvoju. To je, kako je istakla, neophodno da bi se stvorila sinergija i razvili integrisani pristupi prema održivom upravljanju kulturnom baštinom, saopštilo je Ministarstvo kulture Hrvatske.

Nina Obuljen Koržinek je obavestila kolege da Hrvatska, kao predsedavajuća zemlja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), organizuje od 7. do 10. maja na Cresu konferenciju o lokalnom razvoju u kontekstu Faro konvencije, koja je zasnovana na vrednostima kulturne i prirodne baštine, te na ključnoj ulozi lokalne zajednice u procesu kreiranja strateških razvojnih dokumenata.

Hrvatska ministarka kulture pozvala je sve zemlje članice CoMoCoSEE da delegiraju stručnjake iz područja zaštite kulturnog nasleđa kako bi učestvovali na konferenciji na Cresu, čiji je cilj povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica SEECP-a, predstavnika organizacija civilnog društva, voditelja pilot-projekata lokalnog razvoja i međunarodnih stručnjaka kako bi analizirali iskustva uspešnih projekata koji uključuju baštinu kao razvojni resurs u javne politike.

Na konferenciji u Tirani učestvovali su ministri kulture i visoki predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Hrvatske i Crne Gore, koje su zemlje članice CoMoCoSEE-a, kao i država posmatrača (Austrije i Italije) i međunarodnih organizacija - Uneska, Evropske komisije, Saveta Evrope i Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Ministri su iskoristili boravak u Tirani i za obilazak Nacionalne galerije, kao i izložbe italijanske umetnosti.

Po završetku konferencije, Albanija je predala jednogodišnje predsedavanje Bosni i Hercegovini.

Savet ministara kulture zemalja JIE koncipiran je po uzoru na iskustvo saradnje nordijskih zemalja, a zvanično je osnovan 2005. u Kopenhagenu. Proces regionalne saradnje u kulturi iniciran je 2004. godine u Mostaru, povodom otvaranja rekonstruisanog Starog mosta. Vlade Bosne i Hercegovine i Italije zajednički su organizovale prvi sastanak, koji je doveo do godišnjih okupljanja ministara kulture JIE, uz podršku Uneska.

*Foto: Ministarstvo kulture Albanije

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.