• Search form

28.04.2018 | 23:37

Majska izložba grafike 2018.

Majska izložba grafike 2018.

Majska izložba grafike beogradskog kruga predstavlja od 3. do 24. maja radove 116 umetnika iz Srbije i regiona, ukazujući na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija.

Autorski rukopisi kreću se od lirske i geometrijske apstrakcije do figuracije, u širokom rasponu ideja i tema, saopštio je Grafički kolektiv.

Tradicionalno, na otvaranju Majske izložbe grafike biće dodeljena nagrada Veliki pečat, koja je ustanovljena 1963. godine, a među njenim laureatima su istaknute autorske pojave kao što su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Halil Tikveša, Vladimir Veličković…

Žiri za nagradu Veliki pečat za 2018. godinu čine istoričarka umetnosti Ljiljana Slijepčević, grafičarka Biljana Vuković i grafičar Alan Bećiri, laureat Velikog pečata za 2017. godinu.

Majska izložba grafike beogradskog kruga postoji skoro sedam decenija.

Prepoznatljiva na lokalnoj i regionalnoj umetničkoj sceni, jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano.

Do danas je zadržala misiju afirmisanja grafičkog stvaralaštva, ukazujući na njegove metamorfoze i inovacije koje ga čine vitalnom oblašću likovnog stvaralaštva.

Majska izložba je uvek prilika za upoznavanje sa heterogenim umetničkim, generacijskim i tehničkim tendencijama u polju grafičkog medija. Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni.

Prema navodima Grafičkog kolektiva, predstojeća Majska izložba grafike po svemu sudeći će biti poslednja u njegovoj galeriji na Obilićevom vencu, budući da mora da se seli zbog procesa restitucije.

Pre preseljenja Grafičkog kolektiva u novi prostor, u Galeriji na Obilićevom vencu pripremaju se još dve postavke: izložba posvećena istoriji Grafičkog kolektiva i Grifon – postavka odabranih radova sa konkursa za najbolji grafički dizajn u 2016. i 2017. godini.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.