• Search form

08.11.2017 | 18:53

Mediji, demokratija, populizam

Mediji, demokratija, populizam

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu organizuje 9. i 10. novembra međunarodnu konferenciju “Mediji, demokratija, populizam”, koja će pokušati da rasvetli ulogu medija u podsticanju i posredovanju populizma kao savremenog globalnog, političkog i kulturalnog fenomena koji vremenom sve više dobija na važnosti i postaje sve urgentniji problem, posebno imajući u vidu trenutne autoritarne i desničarske tendencije kako u Evropi, tako i Americi.

Uprkos tome, kada je u pitanju definicija populizma, akademici se slažu da se ne slažu. Perspektive variraju od razumevanja populizma kao par exellence političke operacije (Laklau), strategije, pokreta ili komunikacionog, odnosno političkog stila (Najt) do perspektiva koje pristupaju populizmu kao ideologiji ili diskursu. Pitanje da li prihvatiti populizam kao strategiju ili kao ideologiju, ostaje dominantno u akademskim raspravama, naveli su organizatori konferencije na FDU koja će otvoriti debatu o populističkom diskursu medija kao vodećem trendu ne samo zemalja u tranziciji, već i evropskog društvenog i medijskog pejsaža.

Konferencija će predstaviti niz studija slučaja o odnosu medija i političara u vremenu političkih nestabilnosti: od parlamentarnih predsedničkih izbora, do političkih tenzija i globalnih izazova kao što su terorizam i migracije. Takođe, pružiće mogućnost za sučeljavanje evropskih kao i vanevropskih i globalnih iskustava u domenu istraživanja neetičkih medijskih praksi, interakcije medija i političara, novinskog izveštavanja, kao i (zlo)upotreba kulturalnih izvedbi, kao i odgovor umetnika na populizam.

Među ključnim govornicima najavljen je jedan od vodećih stručnjaka za populizam, dr Danijel Albertaci (Danielle Albertazzi), profesor odeljenja za političke nauke i međunarodne studije Univerziteta u Birmingemu, koji će održati plenarno predavanje. Centralno mesto u njegovom istraživačkom radu zauzima populizam, posebno populizam u Zapadnoj Evropi, kao i upotreba medija u političke i promotivne svrhe. Posebno je značajna njegova monografija “Moć populista” (Populists in Power) koju je napisao s Dankanom MekDonelom (Duncan McDonnell), a objavljena je 2015. godine u izdanju kuće Ratlidž (Routledge).

Među učesnicima je najavljen i prof. dr Hans Forlander (Vorländer), izvršni direktor Instituta za političke nauke na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Drezdenu, koji će održati predavanje 10. novembra, nakon čega će izlaganje po pozivu imati Rastko Močnik.

Konferenciju će otvoriti dekan FDU Miloš Pavlović, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Zoran Erić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, a početak skupa obeležiće i učešće umetnika Uroša Đurića, poznatog između ostalog i po “Populističkom projektu”, koji je nastao krajem 90-ih godina, markirajući populizam kao poslednju veliku ideologiju savremene civilizacije. Koz razmatranje sopstvenog položaja u turbulentnim društveno-istorijskim okolnostima u kojima i dalje prevladava klasno društvo kao konačno ishodište socijalnih stremljenja, Đurić je dao sliku stvarnosti koja je, kako se ispostavilo, postala dominantna društvena i arbitrarna sila današnjice, gotovo dve decenije od nastanka prve serije radova.

Program konferencije obuhvata semiplenarne sesije na teme “Građani i populizam”, “Politika, populizam i mediji”, “Umetnost i populizam”, “Demokratija u vreme populizma” i “Populizam u umetnosti”, kao i posebne tematske sekcije “Mediji i populistička retorika”, “Politički sistem i zakonodavstvo”, “Populizam u kulturnim politikama”, “Populizam na društvenim mrežama”, “Populistički mediji i populističke izvedbe”, “Politike sećanja i zaborava u populističkom diskursu”, “Populizam i ‘opasni drugi’”, “Medijska pismenost kao otpor populizmu”, “Novi mediji i populizam”, “Medijski diskurs populizma” i “Umetnost, populizam i nacionalizam”.

U okviru teme o građanima i populizmu, kojom predsedava Zoran Lutovac, biće predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja u Srbiji 2017, o umetnosti i populizmu, uz moderaciju Stevana Vukovića, govoriće Maja Ćirić, Ana Dimitrijević, Vladimir Jerić Vlidi i Goran Stojčetović, o medijima i populističkoj retorici, uz moderaciju Mirjane Nikolić, govoriće Jovanka Matić, Kristina Malešević i Mišel Pavlovski.

Populizmu u kulturnim politikama posvećene se dve diskusije – prva pod predsedavanjem Nine Mihaljinac, u kojoj će učestvovati Nada Zgrabljić i Nina Ožegović, Ljubica Josić, Goran Tomka i Višnja Kisić, te Milena Stefanović, a druga pod predsedavanjem Stanka Crnobrnje, uz učešće Milena Dragićević Šešić, Gordana Bekčić Pješčić, Juraja Mariusiaka i Hazal Sipahi.

Između ostalog, prvog dana konferencije na temu populističkih medija i populističkih izvedbi, uz moderaciju Jovane Karaulić, govoriće Divna Vuksanović, Gordana Ilić Marković i Ana Letunić, a o politici sećanja i zaborava u populističkom diskursu, uz Nikolu Šuicu, i Nevena Daković, Irena Šentevska i Aleksandar Janković.

O demokratiji u vreme populizma govoriće drugog dana konferencije Gordana Janković (predsedavajuća sesije), Danica Popović, Dušan Spasojević, Snježana Milivojević i Ivan Milenković, a o populizmu u umetnosti Velimir Ćurguz Kazimir (predsedavajući), Branislav Dimitrijević, Aco Divac i Irena Ristić.

Između ostalog, o populizmu i “opasnim drugima” govoriće Branimir Stojković, Lidija Mirkov, Rada Drezgić, Slobodan Reljić i Lidija Marinkov Pavlović, o medijskoj pismenosti kao otpor populizmu - Ana Milojević, Ana Martinoli, Mirjana Nikolić, Violeta Kecman i Dubravka Valić Nedeljković, a o novim medijima i populizmu - Ana Martinoli, Mirko Stojković, Đorđe Krivokapić, Jan Krasni i Dalibor Petrović.

Medijski diskurs populizma razmotriće Ljiljana Rogač Mijatović, Danijela Vićentijević, Hasiba Hrustić, Nenad Perić i Danica Pajović, a o umetnosti, populizmu i nacionalizmu razgovaraće Neda Radulović, Eglė Juocevičiūtė, Neda Radulović i Susane Weićselbaumer.

U foajeu scene “Mata Milošević” biće tokom oba dana konferencije prikazani filmovi Yaela BartaneTrue Finn” i Kristine NormaniMonument to please everyone”, a drugog dana konferencije najavljen je i umetnički performans Vokalnokustoski kolektiva.

U okviru pratećeg programa konferencije održana je serija javnih debata, počev od panel diskusije “Populizam i kulturna politika” koja je održana početkom oktobra na Institutu društvenih nauka, preko tribina “Izdavaštvo, populizam i kulturna politika” i “Populističko društvo i mediji” u Kulturnom centru Beograda.

Uoči same konferencije, u Medija centru 8. novembra održana je panel diskusija o medijima i političkom populizmu.

Sajt konferencije je populismconference.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Marina Abramovic: Stromboli, Sean Kelly Gallery, New York
Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti