• Search form

27.05.2018 | 19:34

Nagrade 33. Festivala mladih pesnika

Nagrade 33. Festivala mladih pesnika

Pobednica 33. Festivala mladih pesnika “Dani poezije” u Zaječaru je Anastasia Stoiljković iz Leskovca, a dobitnik nagrade “Sergije Lajković” je časopis za kulturu “Međaj” iz Užica.

Anastasia Stoiljković proglašena je laureatom u konkurenciji sa još šestoro finalista iz Srbije i Crne Gore, uz obrazloženje žirija da njena poetička polazišta “počivaju na potrebi za stalnim rekontekstualizovanjem motiva klasične kulture”.

“Ovome u prilog idu i formalna rešenja pesama, teže ka standardnim pesničkim oblicima, ali se forma svesno ne izvodi do kraja, biva ostavljena samo u nagoveštaju, što pesmu oprema posebnom sugestivnošću, a istovremeno govori o stvaralačkoj zrelosti mlade autorke”, naveo je žiri povodom nagrade kojom je Anastasia Stoiljković, prema uslovima konkursa, stekla pravo na štampanje knjige pesama.

Pohvaljeni su i ostali finalisti 33. Festivala mladih pesnika: Radovan Sinđelić iz Šapca, Nataša Gudelj i Jana Radičević iz Podgorice, Milica Mitić Vučković iz Zaječara, Aleksandra Batinić iz Smederevske Palanke i Sanjin Gičević iz Sjenice, saopštili su organizatori.

Anastasia Stoiljković

Nagrada “Sergije Lajković” za poseban doprinos i afirmaciju književnog stvralaštva mladih dodeljena je časopisu “Međaj” iz Užica, uz obrazloženje žirija da je, sa glavnim urednikom Zoranom Jeremićem na čelu, “otvorio novi prostor za nesvakidašnju promociju i za drugačiju percepciju poezije”.

Predstavljanju poezije finalista predhodila je promocija knjige “Tomorrowland” prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Barbare Delać, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”, koje je organizator te manifestacije.

Finalisti

Knjiga je štampana zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječara i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kako je istakao pesnik i član žirija Dejan Aleksić, Barbara Delać je pesnikinja koja prvom knjigom uspeva da ukaže na potrebu za stvaralačkom autentičnošću, ali i da dokaže visoku svest o kulturi pesničkog govora.

*Foto: Saša Stamenković

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.