• Search form

30.03.2018 | 12:55

Napuštanje kao ulaz u novo

Napuštanje kao ulaz u novo

Izložba fotografija Bora Rudića iz Makedonije, čiju osnovnu poetsku nit čini prostor u kontekstu kretanja kao sociološkog i kulturološkog fenomena, biće otvorena 2. aprila u galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu.

Svedenim i prostranim vizurama, predelima utišanog tona i znakovnim akcentima koji vremenski i geografski markiraju kadar, Rudić otkriva nove sintakse prostora. Vešto harmonizuje dokumentarni i likovni element kompozicije, a taktilne vrednosti teksture istaknute su ručno pravljenim papirom na kome su štampane fotografije, naveo je Grafički kolektiv.

Radovi su tematski grupisani u cikluse Entry, Messages, Exit i Finish.

“Teritorija Rudića je vezana za vektore napuštanja, zato se knjiga zove Exit. Ali to nije napuštanje teritorije. Napuštanje je samo ulaz u novu teritoriju. Zato na njegovim fotografijama ima znakova, emisije signala, pruga, puteva, koraka, ulica, ulaza, ograda, sve su to signali namenjeni za tragače. Cilj ovih signala je da budu aux aguets, nadgledanje, oni su namenjeni za dobro oko, kod Rudića kamera ne gleda u panici. Rudić hvata nabore predela, linije stena, kao otkrivanje nove sintakse prostora. Fotografije iz Exit-a, ne portretiraju kulturu, već izvesnu spektralnu dimenziju realnosti, kao žuto nebo ili žuto polje kod Van Goga ili kao trava kod Munka. Ovo ne znači da Rudić ide u drugu umetnost, u slikarstvo. On ostaje u fotografiji, ali istovremeno je sa jednim korakom van nje, u slikarstvu...”, navela je Jasna Koteska.

Boro Rudić, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju, a fotografijom se bavi od studentskih dana - učlanivanjem u Foto klub Elemu.

U višedecenijskom radu, osim umetničke, radio je i na propagandnoj fotografiji i na foto-dizajnu. Sarad¬nik je svih većih reklamnih agencija u Skoplju, autor fotorafija u više monografija i knjiga, kao i direktor fotografije za tridesetak muzičkih i reklamnih spotova.

Dobit¬nik je više nagrada i priznanja, među kojima su i Gold Media Lions na međunarodnom advertajzing festivalu u Kanu, 2009. (sa grupom autora), te srebrna statua na Euro Effie Awards u Briselu 2014. Objavio je fotomonografije “Appearing - Disappearing” i “Exit”.

Nosilac je zvanja Majstor fotografije Foto saveza Makedonije.

Priredio je više od 20 samostalnih izložbi (Beograd, Skoplje, Istanbul, Nirnberg, Solun, Bursa, Kranj, Sofija).

Izložba “Exit” biće otvorena do 14. aprila.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.