• Search form

05.12.2017 | 12:53

Novi, 12. broj časopisa Kinoteka

Novi, 12. broj časopisa Kinoteka

Jugoslovenska kinoteka najavljuje u novom, 12. broju svog časopisa prve rezultate projekta restauracije sto najboljih srpskih filmova, osvrće se na delo reditelja Žan-Pjera Melvila, a uz intervje sa mađarskim autorom Kornelom Mundrucom i srpskim rediteljem i scenaristom Jovanom Jovanovićem, predstavlja i programe posvećene glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću i scenografu Veljku Despotoviću, osvrt na domaću filmsku baštinu, ali i na aktuelne teme svetskog filma, poput skandala koji trenutno potresa Holivud.

Prve rezultate projekta Vip Kinoteka najavljuju na naslovnoj i uvodnim stranama fotografije iz filma “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana – prvog u nizu koji je restaurisan u saradnji Kinoteke sa kompanijom Vip Mobile.

Prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, posle odabira sto najboljih srpskih filmova XX veka - prema oceni eminentnih stručnjaka i istaknutih poznavalaca filma, te proglašenja tih ostvarenja za kulturno dobro od velikog značaja krajem prošle godine, počinje restauracija naslova koja će tokom naredne godine biti realizovana u saradnji s kompanijom Vip Mobile.

Povodom ciklusa Velikani svetskog filma, o Žan-Pjeru Melvilu piše Srđan Savić koji ocenjuje da “sa stelarnog neba, iz sineastičkog sazvežđa koje čine klasici francuskog filma, posebnim sjajem blista rediteljska zvezda Žan-Pjera Melvila. Savićev tekst, pod naslovom “Samuraj u crvenom krugu”, objavljen je kao predgovor u knjizi “Melvil o MelviluRuja Nogejre, u izdanju Niškog kulturnog centra i Jugoslovenske kinoteke.

Ekskluzivni intervju Sandre Perović približava čitaocima časopisa “Kinoteka” mađarskog sineastu Kornela Mundruca, koji se svetskoj kritici i publici nametnuo izazovnim, šokantnim, drukčijim filmovima koje krasi vizuelna perfekcija i stilska virtuoznost. Mundruco govori o svom novom filmu “Jupiterov mesec” i prethodnom “Beli bog” kojim je započeo trilogiju u kojoj se angažovano bavi stvarnošću – kritikom mađarskog društva i šire, pobunom i osvetom. Oba filma imaju isti cilj i, kako sam kaže, oba imaju “ogroman iracionalan element, kao što su humanizovani pas ili izbeglice koje lete. To odmah izaziva razna pitanja: da li je ovo stvarno, šta se uopšte događa...”

Srpski reditelj, scenarista i teoretičar filma Jovan Jovanović sastavio je listu za decembarski program Moj izbor, a u intervjuu za “Kinoteku”, autor svojevremeno bunkerisanog filma “Mlad i zdrav kao ruža” ističe da je birao remek-dela B-filma i film noara, obrazlaže kako je Holivud izmenio koncept autora u Evropi, analizira “Trijumf volje” Leni Rifenštal, poručuje mladim rediteljima da se okrenu internetu...

Kinoteka” najavljuje i izložbu i program filmova velikog, ali zaboravljenog filmskog glumca Svetislava Ivana Petrovića, kome je Jugoslovenska kinoteka posvetila 2017. godinu. Najuspešniji Srbin u svetskoj kinematografiji glumio je u karijeri dužoj od četiri decenije glumio u više od 110 ostvarenja mađarske, austrijske, francuske, nemačke, američke i španske produkcije, ali ni u jednom filmu većinske jugoslovenske ili srpske proizvodnje, piše Aleksandar Erdeljanović i najavljuje da će izložba predstaviti Petrovićeve najznačajnije filmove, ali i lutalački život od rodne Budimpešte, preko Beča, Berlina, Pariza i Nice, do Minhena, u kome je živeo posle Drugog svetskog rata.

Svetislav Ivan Petrović

Kinoteka” najavljuje i izložbu “Stvarni svetovi imaginacijeVeljka Despotovića, scenografa svetskog formata čiji je legat od 2016. godine deo stalne kolekcije Jugoslovenske kinoteke. U tekstu “Veliki filmski umetnik Veljko Despotović” reditelj Slobodan Šijan piše o tom arhitekti, slikaru, univerzitetskom profesoru, a najpre i najviše znamenitom filmskom i televizijskom scenografu, kao i o njihovoj saradnji, između ostalog na filmu “Ko to tamo peva”.

Domaćoj filmskoj baštini posvećen je i tekst Srđana VučinićaTrenutak raščaravanja -  Živko Nikolić”, esej o jednom od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih reditelja deo je iz rukopisa knjige “Portreti: 24 sličice u sekundi”.

Časopis “Kinoteka” bavi se i aktuelnim temama, pa tako Dimitrije Vojnov u rubrici “Kao na filmu” analizira aktuelni skandal koji potresa Holivud, ali daje i istorijski osvrt počev od slučaja Fetija Arbakla, zvezde neme holivudske komedije čija je karijera završena zbog optužbe za silovanje i ubistvo anonimne glumice Virdžinije Rape.

“Ipak, nova serija seksualnih skandala koji su počeli da se obelodanjuju ove jeseni preti da iznova izmeni Holivud. Očigledno je 2017. sazrela klima da se Vajnstinov slučaj temeljno ispita. Otkrivene su šokantne informacije, ali i šokantna doza licemerja – naime, iako je njegovo ponašanje bilo javna tajna, brojne velike zvezde tvrdile su da o tome ništa nisu znale. Holivud mora sa ostatkom sveta da se pripremi za eru u kojoj se više ništa ne može sakriti. Ali, što je još važnije, mora se pripremiti za period u kome nesporna globalna moć na polju kulture ne znači i dominaciju u međuljudskim odnosima”, zaključuje Vojnov.

Uz četvrti nastavak feljtona o film noaru autorke Ksenije ZelenovićNoar i neonoar, struktura”, časopis “Kinoteka” donosi i temat posvecen ciklusu Šok koridor predstavlja: Pogodi ko dolazi na večeru, u kojem Nenad Bekvalac piše o kanibalizmu u antropološkom i kulturološkom smislu, sa akcentom na tretiranju te teme u filmovima iz tog programa.

Povodom programa Dokumentarni četvrtak, Božidar Marjanović piše o srpskom dokumentarnom filmu u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, radu Ernesta Bošnjaka, Aleksandra Lifke, preduzeća Srbija film, reitelja Koste Novakovića… Dokumentarna produkcija nije imala podršku države i u potpunosti je bila oslonjena na entuzijaste, zaljubljenike, pionire filma koji su uz velike materijalne napore uzimali kameru i snimali, ali je upravo  produkcija dokumentarnog filma omogućila da se u Kraljevini SHS iznedri sloj filmskih profesionalaca koji su postavili osnov za budući kontinuirani razvoj naše kinematografije, ocenjuje Marjanović.

Nema sreda posvećena je Moricu Stileru koji je, kako u tekstu “Poeta švedskog pejzaža” ističe Aleksandar Erdeljanović, jedan od dva najveća reditelja zlatnog doba švedske kinematografije (1914-1924) uz Viktora Šestrema i do pojave Ingmara Bergmana jedna od dve najveće ličnosti u istoriji filma te nordijske zemlje.

“Kinoteka” predstavlja i nastavak programa “Jugoslovenski socijalizam na filmu”, čiji autori Isidora Ilić i Boško Prostran (Doplgenger) analiziraju ovoga puta žensko pitanje i položaj žena u jugoslovenskom filmu.

Rubrika “Otrgnuto od zaborava” donosi tekst Stevana JovičićaPriča o starim bioskopima”, a rubrika “Iz ličnog ugla” osvrt Slobodana Aranđelovića na repertoar beogradskih bioskopa iz prvih 20 posleratnih godina.

Časopis sadrži i prikaz biografske knjige Dejana Kosanovića o stvaralaštvu prvog direktora Jugoslovenske kinoteke Milenka Karanovića.

Rubrika “Tragovi na filmu” podseća na nedavno preminule umetnike Karin Dor, Danijel Darije, Roberta Hirša, Kvjetu Fijalovu i Umberta Lencija.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.