• Search form

05.12.2017 | 12:53

Novi, 12. broj časopisa Kinoteka

Novi, 12. broj časopisa Kinoteka

Jugoslovenska kinoteka najavljuje u novom, 12. broju svog časopisa prve rezultate projekta restauracije sto najboljih srpskih filmova, osvrće se na delo reditelja Žan-Pjera Melvila, a uz intervje sa mađarskim autorom Kornelom Mundrucom i srpskim rediteljem i scenaristom Jovanom Jovanovićem, predstavlja i programe posvećene glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću i scenografu Veljku Despotoviću, osvrt na domaću filmsku baštinu, ali i na aktuelne teme svetskog filma, poput skandala koji trenutno potresa Holivud.

Prve rezultate projekta Vip Kinoteka najavljuju na naslovnoj i uvodnim stranama fotografije iz filma “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana – prvog u nizu koji je restaurisan u saradnji Kinoteke sa kompanijom Vip Mobile.

Prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, posle odabira sto najboljih srpskih filmova XX veka - prema oceni eminentnih stručnjaka i istaknutih poznavalaca filma, te proglašenja tih ostvarenja za kulturno dobro od velikog značaja krajem prošle godine, počinje restauracija naslova koja će tokom naredne godine biti realizovana u saradnji s kompanijom Vip Mobile.

Povodom ciklusa Velikani svetskog filma, o Žan-Pjeru Melvilu piše Srđan Savić koji ocenjuje da “sa stelarnog neba, iz sineastičkog sazvežđa koje čine klasici francuskog filma, posebnim sjajem blista rediteljska zvezda Žan-Pjera Melvila. Savićev tekst, pod naslovom “Samuraj u crvenom krugu”, objavljen je kao predgovor u knjizi “Melvil o MelviluRuja Nogejre, u izdanju Niškog kulturnog centra i Jugoslovenske kinoteke.

Ekskluzivni intervju Sandre Perović približava čitaocima časopisa “Kinoteka” mađarskog sineastu Kornela Mundruca, koji se svetskoj kritici i publici nametnuo izazovnim, šokantnim, drukčijim filmovima koje krasi vizuelna perfekcija i stilska virtuoznost. Mundruco govori o svom novom filmu “Jupiterov mesec” i prethodnom “Beli bog” kojim je započeo trilogiju u kojoj se angažovano bavi stvarnošću – kritikom mađarskog društva i šire, pobunom i osvetom. Oba filma imaju isti cilj i, kako sam kaže, oba imaju “ogroman iracionalan element, kao što su humanizovani pas ili izbeglice koje lete. To odmah izaziva razna pitanja: da li je ovo stvarno, šta se uopšte događa...”

Srpski reditelj, scenarista i teoretičar filma Jovan Jovanović sastavio je listu za decembarski program Moj izbor, a u intervjuu za “Kinoteku”, autor svojevremeno bunkerisanog filma “Mlad i zdrav kao ruža” ističe da je birao remek-dela B-filma i film noara, obrazlaže kako je Holivud izmenio koncept autora u Evropi, analizira “Trijumf volje” Leni Rifenštal, poručuje mladim rediteljima da se okrenu internetu...

Kinoteka” najavljuje i izložbu i program filmova velikog, ali zaboravljenog filmskog glumca Svetislava Ivana Petrovića, kome je Jugoslovenska kinoteka posvetila 2017. godinu. Najuspešniji Srbin u svetskoj kinematografiji glumio je u karijeri dužoj od četiri decenije glumio u više od 110 ostvarenja mađarske, austrijske, francuske, nemačke, američke i španske produkcije, ali ni u jednom filmu većinske jugoslovenske ili srpske proizvodnje, piše Aleksandar Erdeljanović i najavljuje da će izložba predstaviti Petrovićeve najznačajnije filmove, ali i lutalački život od rodne Budimpešte, preko Beča, Berlina, Pariza i Nice, do Minhena, u kome je živeo posle Drugog svetskog rata.

Svetislav Ivan Petrović

Kinoteka” najavljuje i izložbu “Stvarni svetovi imaginacijeVeljka Despotovića, scenografa svetskog formata čiji je legat od 2016. godine deo stalne kolekcije Jugoslovenske kinoteke. U tekstu “Veliki filmski umetnik Veljko Despotović” reditelj Slobodan Šijan piše o tom arhitekti, slikaru, univerzitetskom profesoru, a najpre i najviše znamenitom filmskom i televizijskom scenografu, kao i o njihovoj saradnji, između ostalog na filmu “Ko to tamo peva”.

Domaćoj filmskoj baštini posvećen je i tekst Srđana VučinićaTrenutak raščaravanja -  Živko Nikolić”, esej o jednom od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih reditelja deo je iz rukopisa knjige “Portreti: 24 sličice u sekundi”.

Časopis “Kinoteka” bavi se i aktuelnim temama, pa tako Dimitrije Vojnov u rubrici “Kao na filmu” analizira aktuelni skandal koji potresa Holivud, ali daje i istorijski osvrt počev od slučaja Fetija Arbakla, zvezde neme holivudske komedije čija je karijera završena zbog optužbe za silovanje i ubistvo anonimne glumice Virdžinije Rape.

“Ipak, nova serija seksualnih skandala koji su počeli da se obelodanjuju ove jeseni preti da iznova izmeni Holivud. Očigledno je 2017. sazrela klima da se Vajnstinov slučaj temeljno ispita. Otkrivene su šokantne informacije, ali i šokantna doza licemerja – naime, iako je njegovo ponašanje bilo javna tajna, brojne velike zvezde tvrdile su da o tome ništa nisu znale. Holivud mora sa ostatkom sveta da se pripremi za eru u kojoj se više ništa ne može sakriti. Ali, što je još važnije, mora se pripremiti za period u kome nesporna globalna moć na polju kulture ne znači i dominaciju u međuljudskim odnosima”, zaključuje Vojnov.

Uz četvrti nastavak feljtona o film noaru autorke Ksenije ZelenovićNoar i neonoar, struktura”, časopis “Kinoteka” donosi i temat posvecen ciklusu Šok koridor predstavlja: Pogodi ko dolazi na večeru, u kojem Nenad Bekvalac piše o kanibalizmu u antropološkom i kulturološkom smislu, sa akcentom na tretiranju te teme u filmovima iz tog programa.

Povodom programa Dokumentarni četvrtak, Božidar Marjanović piše o srpskom dokumentarnom filmu u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, radu Ernesta Bošnjaka, Aleksandra Lifke, preduzeća Srbija film, reitelja Koste Novakovića… Dokumentarna produkcija nije imala podršku države i u potpunosti je bila oslonjena na entuzijaste, zaljubljenike, pionire filma koji su uz velike materijalne napore uzimali kameru i snimali, ali je upravo  produkcija dokumentarnog filma omogućila da se u Kraljevini SHS iznedri sloj filmskih profesionalaca koji su postavili osnov za budući kontinuirani razvoj naše kinematografije, ocenjuje Marjanović.

Nema sreda posvećena je Moricu Stileru koji je, kako u tekstu “Poeta švedskog pejzaža” ističe Aleksandar Erdeljanović, jedan od dva najveća reditelja zlatnog doba švedske kinematografije (1914-1924) uz Viktora Šestrema i do pojave Ingmara Bergmana jedna od dve najveće ličnosti u istoriji filma te nordijske zemlje.

“Kinoteka” predstavlja i nastavak programa “Jugoslovenski socijalizam na filmu”, čiji autori Isidora Ilić i Boško Prostran (Doplgenger) analiziraju ovoga puta žensko pitanje i položaj žena u jugoslovenskom filmu.

Rubrika “Otrgnuto od zaborava” donosi tekst Stevana JovičićaPriča o starim bioskopima”, a rubrika “Iz ličnog ugla” osvrt Slobodana Aranđelovića na repertoar beogradskih bioskopa iz prvih 20 posleratnih godina.

Časopis sadrži i prikaz biografske knjige Dejana Kosanovića o stvaralaštvu prvog direktora Jugoslovenske kinoteke Milenka Karanovića.

Rubrika “Tragovi na filmu” podseća na nedavno preminule umetnike Karin Dor, Danijel Darije, Roberta Hirša, Kvjetu Fijalovu i Umberta Lencija.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.