• Search form

08.05.2018 | 10:48

Novi Savet FEF Palić, podrška Kreativne Evrope

Novi Savet FEF Palić, podrška Kreativne Evrope

Festival evropskog filma Palić, čije će jubilarno, 25. izdanje biti održano od 14. do 20. jula, trebalo bi da dobije novi Savet na narednoj sednici Skupštine grada Subotice, a nedavno je dobio i još jednu potvrdu značaja novom podrškom programa Kreativna Evropa.

Gradsko veće Subotice donelo je rešenje o imenovanju članova Saveta FEF Palić u kojem su pisac i akademik Dušan Kovačević, upravnik Audio-vizualnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor FEF Palić, producent Miroslav Mogorović, kompozitor Zoran Simjanović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Novi Sad Đorđe Kaćanski, glumica Gordana Đurđević, glumac Miloš Stanković, reditelj i univerzitetski profesor Silard Antal i predstavnik glavnog partnera (generalnog sponzora) Festivala.

Sastav novog Saveta bi, kako se očekuje, trebalo da bude potvrđen na  narednoj sednici Skuštine grada Subotice.

FEF Palić je, inače, na poslednjem konkursu potprograma Media Kreativne Evrope za podršku filmskim festivalima dobio sredstva u iznosu od 46.000 evra za razvoj i unapređenje.

To je drugi put u tri godine da je FEF Palić prepoznat kao jedan od najznačajnjih festivala u ovom delu Evrope. U konkurenciji od 84 filmska festivala iz Evrope, FEF Palić je ušao među 35 kojima su dodeljena sredstva.

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao projekte istaknuto je, između ostalog, da FEF Palić “posebno obraća pažnju na mladu publiku. Kvalitet sadržaja i njegova raznovrsnost su visoki. Diseminacija je dobra zahvaljujući redovnoj saradnji sa drugim festivalima i institucijama, kao i celogodišnjem menadžementu. Struktura organizacije je adekvatna i poseduje potrebno iskustvo da realizuje ovakav projekat”.

Publiku 25. FEF Palić, kako su najavili organizatori, očekuju brojne prateće edukativne i zabavne aktivnosti povodom jubileja, uz tradicionalno relevantnu selekciju najboljih evropskih filmova u nekoliko programa uz veliki broj gostiju iz cele Evrope.

Palićki festival proglašen je i jednim od šest najboljih i najuzbudljivijih festivala u Evropi prema mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala u oblasti umetnosti za 2017/2018 godinu, i to kao jedini filmski festival.

Prošlogodišnje, 24. izdanje FEF Palić završeno je dodelom nagrada i oproštajem od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je rešio da se povuče i više posveti aktivnostima u okviru Berlinala.

Nagradu Zlatni toranj za najbolji film dobio je grčki “Park Sofije Egzarhu, nagrada za režiju dodeljena je Heleni Hegeman za film “Preterani aksolotl”, a hrvatski reditelj Igor Bezinović dobio je specijalno priznanje za ostvarenje "Kratki izlet".

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.