• Search form

16.08.2017 | 12:22

Odlazak Mladena Lompara, komemoracija na Cetinju

Odlazak Mladena Lompara, komemoracija na Cetinju

Istaknuti crnogorski pesnik i esejista Mladen Lompar, književni i likovni kritičar, koji je bio osnivač i član Matice crnogorske, predsednik crnogorskog PEN centra, jedan od osnivača Dukljanske akademije i član Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore, preminuo je 15. avgusta u Kotoru u 74. godini, posle duge i teške bolesti.

Komemorativna sednica povodom smrti Lompara, u organizaciji crnogorskog PEN-a, časopisa Ars, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Dukljanske akademije nauka i umetnosti i Matice crnogorske, biće održana 17. avgusta u 11 sati u Vladinom domu na Cetinju, saopštio je Otvoreni kulturni forum.

O životu i delu Lompara govoriće: Zuvdija Hodžić, Dimitrije Popović i Pavle Goranović.

Lompar je rođen 22. marta 1944. godine na Cetinju, a diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bio je dugogodišnji direktor Umetničkog muzeja Crne Gore, te glavni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars.

Bavio se likovnom kritikom i ogledima koje je objavljivao u brojnim časopisima, publikacijama i knjigama. Autor je brojnih prikaza i studijskih tekstova o crnogorskim umetnicima. Objavio je monografiju “Crnogorski slikari”.

Bio je cenjen kao pesnik i esejista. Objavio je knjige: “Pustinožitelj”, ”Karabojno žitije”, ”Tajni osvit”, “Noć poslije”, “Uzalud riječ”, “Dnevnik iz boce”, “Prostor izgubljene svjetlosti”, “Dodir za gubilište”, “Kraljica Jakvinta, Opat Dolči i vrijeme stida” (prvo i drugo izdanje), “Sjena na sceni”, “Vrijeme u kojemu sam prošlost - hronike rastrojstva” i druge.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su: Trinaestojulska nagrada, Miroslavljevo  jevanđelje,  Zlatni pečat Crnojevića, Risto Ratković, Vitomir Nikolić.

*Foto: RTCG

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.