• Search form

05.09.2017 | 23:12

Olivera Radmanović – klavir i fotografija

Olivera Radmanović – klavir i fotografija

Beogradska publika ima nesvakidašnju priliku da 14. septembra u Studentskom kulturnom centru prisustvuje koncertu pijanistkinje Olivere Radmanović, koja će izvesti Šopenove i Skrjabinove prelide praćene autorskim fotografijama, kojima je poslednjih godina izazvala pažnju stručne i šire javnosti.

Olivera Radmanović predstaviće program koji je početkom jula premijerno izvela na solističkom koncertu u Novom Sadu, u okviru devete Svetske konferencije pijanizma.

Ponovo spajajući zvuk i sliku, na koncertu u SKC-u izvešće ukupno 48 prelida različitog karaktera i emotivnog doživljaja (Skrjabin: Preludes op. 11; Šopen: Preludes op. 28), koje prate fotografije slične atmosfere, ritma, lične ekspresije i kreacije.

Olivera Radmanović je programom prelida Šopena i Skrjabina i doktorirala početkom ove godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a njihovo muzičko izvođenje dopunjuje izborom fotografija koje su nastale tokom pripreme doktorskog umetničkog projekta, pojačavajući vizuelnim utiskom lični pristup klasičnom delu.

Šopenove i Skrjabinove prelide bile su joj inicijacija da napokon poveže dve umetnosti kojima se bavi.

Olivera Radmanović diplomirala je na FMU u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić, a magistrirala u klasi prof. Ninoslava Živkovića na Katedri za klavir. Doktorirala je 2017. godine pod mentorstvom redovnog profesora Ninoslava Živkovića na temu Interpretacione mogućnosti u prelidima op. 28 Frederika Šopena i op.11 Aleksandra Skrjabina.

Tokom 20-godišnje umetničke karijere, Olivera Radmanović ostvarila je niz koncerata kao solista i kao kamerni muzičar.

Nastupala je u svim eminentnijim salama u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija, Svečana sala Skupštine grada, Kristalna sala Doma vojske, Atrijum Narodnog muzeja...), kao i u mnogim gradovima u Srbiji i šire, te na festivalima poput BELEF-a, BEMUS-a i Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu. Sarađivala je sa brojnim muzičarima u oblasti kamerne muzike, a posebno u formi klavirskog dua. Nastupala je kao solista i sa orkestrima Radio-televizije Beograd i Beogradske filharmonije, a u klavirskom duetu sa Majom Mihić i sa Orkestrom Vojske Srbije.

Olivera Radmanović bavi se umetničkom fotografijom već pet godina, tokom kojih je nagrađivana na međunarodnim konkursima. Između ostalog, na međunarodnom konkursu “Life Balance” dobila je Zlatnu i Srebrnu medalju.

Učestvovala je više puta i na grupnim izložbama fotografije.

Takođe, već više od 20 godina bavi se i pedagoškim radom, a dobitnica je, između ostalog, i zahvalnice FMU za umetnički i pedagoški doprinos (2011), kao i Oktobarske nagrade Grada Beograda i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pijanista “Petar Konjović”.
Članica je žirija na festivalima pijanizma u kategoriji uporednog klavira.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.