• Search form

05.02.2016 | 23:18

Osuda napada na Kuću ljudskih prava

Osuda napada na Kuću ljudskih prava

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u noći između 21. i 22. januara, što su osudili i predstavnici vlasti, i opozicije, i civilnog društva.

Kuća ljudskih prava podsetila je u saopštenju javnost da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koga je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija. Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, saopštila je Kuća ljudskih prava i demokratije, koju ccine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Prema njihovim navodima, nasilje u Srbiji razvija se nesmetano pre svega usled odsustva efikasne reakcije državnih organa.

“Podsećamo javnost da još uvek nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici”, navela je Kuća ljudskih prava i pozvala vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj, kako je upozoreno, otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio razbijanje prozora na prostorijama Kuće lјudskih prava i istakao da policija intenzivno radi na pronalaženju počinilaca.

"Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalјe postupanje”, poruccio je Stefanović, saopštio je MUP.

Stefanović je naglasio da je Srbija zemlјa koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i bezbednosti građana Srbije, prenela je RTS.

Napad na Kuću ljudskih prava osudila je i vladajuća Srpska napredna stranka, takođe pozivajući nadležne da odmah reaguju i kazne počinioce. "Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, SNS će nastaviti još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilјa najoštrije osuđujemo", poruccila je SNS.

Opoziciona Demokratska stranka (DS) takođe je pozvala policiju da što pre nađe i privede pravdi učesnike “kukavičkog napada” na Kuću lјudskih prava, isticcući da “bez aktivnog civilnog društva nema ni demokratske Srbije".

Napad na Kuću ljudskih prava osudili su i gradonaccelnik Beograda Siniša Mali, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Pokret socijalista, Liberalno-demokratska partija, Nova stranka, Pokret “Dosta je bilo”, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava…

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je razbijanje izloga na Kući lјudskih prava rezultat atmosfere mržnje i huškanja protiv nevladinih organizacija, koja se u pojedinim izjavama i tekstovima već odavno plasira.

*Foto: Kuća lјudskih prava

(SEEcult.org)

 • 17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Galerija Zuccato, Decumanus 34, Poreč
  Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar

  RADOMIR DAMNJANOVIĆ DAMNJAN: SLIKE / PAINTINGS, 2009-2012 - izložba (6-29.7.2017.)

  kustosi: Ješa Denegri; Dorotea Fotivec (Institut za istraživanje avangarde)
  organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Pučko otvoreno učilište Poreč, Valamar Riviera d.d.

  https://www.facebook.com/ArtistOnVacation

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  09.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad
  MLADEN MILJANOVIĆ (1981, zenica): UDAR / STRIKE - izložba (7.7.-10.8.2017.)
  kustoskinja: Suzana Vuksanović

  http://www.msuv.org

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  12.07.2017 | 12:00

  Galerija VN, Ilica 163a, Zagreb
  TOMISLAV HRŠAK (1992, Zagreb), ANJA LEKO (1991, Zagreb), VESNA SALAMON ROHAČEK (1985, Zagreb): PRIVREMENO - izložba (11.7.-12.8.2017.)

  https://www.facebook.com/galerija.vn

  13.07.2017 | 12:00

  Galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, Smederevo

  DALIBORKA ĐURIĆ: ZNANJE ĆE SPASITI SVET - izložba (12.7.-14.8.2017.)

  http://mus.org.rs

  14.07.2017 | 10:00

  Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1, Beograd
  VAJARI SRBIJE - izložba (13.7.-7.8.2017.)
  učesnici: AKIRA MARAVIĆ, ALEKSANDAR SRB, ALEKSANDAR ŠEROVIĆ, ALEKSANDRA DRAGANJAC, ALEKSANDRA PETROVIĆ, ANDREA PROKOPIJEVIĆ, ANDREJA KRSTIĆ, BALŠA RAJČEVIĆ, BILJANA POLOVINA STELJIĆ, BORA NIKOLIĆ, BOŠKO ATANACKOVIĆ, ĐORĐE ARALICA, DRAGAN STOJADINOVIĆ, DRAGANA FILIPOVIĆ, GORAN PEČENOVIĆ, GORDANA BELIĆ, IGOR SMILJANIĆ, IVANA MILEV, IVANA PUŠKAŠ, JELENA KOSTIĆ, JELENA LAZAREVIĆ, JULIJANA PROTIĆ, KATARINA LAZIĆ, KATARINA TRPKOVIĆ, LJUBOMIR BRKIĆ, LJUBOMIR LACKOVIĆ, MARIJA RAJŠIĆ, MARIJANA GVOZDENOVIĆ, MARKO KRESOJA, MAŠA PAUNOVIĆ, MIHAJLO GERUN, MILAN KLIČKOVIĆ, MILAN KULIĆ, MILIJA NEŠIĆ, MILORAD STAJČIĆ, MILOŠ ŠARIĆ, MILUN VIDIĆ, MILUTIN MIČIĆ, MIODRAG ROGAN, MIROSLAV SAVKOV, MOMIR DIMITRIJEVIĆ, NENAD GAJIĆ, NEVENA POPOVIĆ, OLGA MILIĆ, PREDRAG KOVAČIĆ, RADE MARKOVIĆ, RANKO DRAGIĆ, SANJA SREMAC, SLAVICA LAZIĆ DUNDOS, SLAVIŠA MIHAJLOVIĆ , SLOBODAN BOKA KOSTADINOVSKI, SVETLANA KAROVIĆ, VASILISA BELOŠEVIĆ, VESNA RISTOVSKI, VESNA DISIĆ, VLADO NJARADI, ZDRAVKO MILINKOVIĆ, BOŽIDAR BABIĆ, LEPOSAVA MILOŠEVIĆ SIBINOVIĆ, DUŠAN RUSALIĆ, AJDIN PUTEŠA, MATIJA VUKOVIĆ, NENAD BURNIĆ

  http://www.ulus.rs

Video
Kritika na delu - Leksikon Tanja Ostojic
27.07.2017 | 12:42

KND: Leksikon Tânja Ostojić

TANJA OSTOJIĆ, Leksikon Tânja Ostojić, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, 6. jun - 31. jul 2017.

Kritičarka na delu: Ana Panić, istoričarka umetnosti