• Search form

05.02.2016 | 23:18

Osuda napada na Kuću ljudskih prava

Osuda napada na Kuću ljudskih prava

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u noći između 21. i 22. januara, što su osudili i predstavnici vlasti, i opozicije, i civilnog društva.

Kuća ljudskih prava podsetila je u saopštenju javnost da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koga je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija. Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, saopštila je Kuća ljudskih prava i demokratije, koju ccine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Prema njihovim navodima, nasilje u Srbiji razvija se nesmetano pre svega usled odsustva efikasne reakcije državnih organa.

“Podsećamo javnost da još uvek nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici”, navela je Kuća ljudskih prava i pozvala vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj, kako je upozoreno, otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio razbijanje prozora na prostorijama Kuće lјudskih prava i istakao da policija intenzivno radi na pronalaženju počinilaca.

"Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalјe postupanje”, poruccio je Stefanović, saopštio je MUP.

Stefanović je naglasio da je Srbija zemlјa koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i bezbednosti građana Srbije, prenela je RTS.

Napad na Kuću ljudskih prava osudila je i vladajuća Srpska napredna stranka, takođe pozivajući nadležne da odmah reaguju i kazne počinioce. "Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, SNS će nastaviti još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilјa najoštrije osuđujemo", poruccila je SNS.

Opoziciona Demokratska stranka (DS) takođe je pozvala policiju da što pre nađe i privede pravdi učesnike “kukavičkog napada” na Kuću lјudskih prava, isticcući da “bez aktivnog civilnog društva nema ni demokratske Srbije".

Napad na Kuću ljudskih prava osudili su i gradonaccelnik Beograda Siniša Mali, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Pokret socijalista, Liberalno-demokratska partija, Nova stranka, Pokret “Dosta je bilo”, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava…

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je razbijanje izloga na Kući lјudskih prava rezultat atmosfere mržnje i huškanja protiv nevladinih organizacija, koja se u pojedinim izjavama i tekstovima već odavno plasira.

*Foto: Kuća lјudskih prava

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću