• Search form

06.12.2017 | 19:28

Otvoren Muzej Terra

Otvoren Muzej Terra

Muzej Terra otvoren je 5. decembra u rekonstruisanoj i adaptiranoj vojnoj zgradi Manježa iz 19. veka u Kikindi, čime je zaokruženo 36 godina umetničkog stvaranja i aktivnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra, koji je 1982. godine pokrenuo vajar Slobodan Kojić.

U fundusu Muzeja Terra nalazi se jedinstvena zbirka umetničkih radova - više od hiljadu skulptura velikih i galerijskih formata, izrađenih u terakoti, u čijem stvaranju je učestvovalo više od 300 umetnika iz celog sveta, učesnika Internacionalnog simpozijuma skulptura od terakote Terra.

Skulpture izrađene u terakoti, od kojih su pojedine monumentalnih dimenzija, predstavljaju izuzetak u savremenoj umetničkoj praksi.

Zbirka Muzeja Terra rezultat je pažljive selekcije umetnika i njihovog stvaralaštva nastalog u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti Terra, koji od prvog saziva, održanog 1982. godine, okuplja istaknute jugoslovenske umetnike iz tog perioda, umetnike iz zemalja nastalih na prostoru Jugoslavije, kao i šireg regiona i celog sveta. Stoga se, celokupna muzejska zbirka, može okarakterisati i kao presek jugoslovenskih i svetskih tokova u domenu savremene skulpture od druge polovine XX veka do danas.

Muzej Terra nastao je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine, kao i kikindskih vlasti.

*Foto: Savo Popović

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.