• Search form

22.07.2018 | 18:07

Pobednici 11. Demofesta

Pobednici 11. Demofesta

Beogradski muzičar Sergio Lounge i njegov bend pobednici su 11. Demofesta u Banjaluci, drugo mesto osvojio je takođe sastav iz Beograda – VinTriste, a treće zagrebačka grupa Fire in Cairo.

Odlukom stručnog žirija, titula prvaka 11. Demofesta pripala je bendu koji se u polufinale plasirao direktno kao pobednik beogradskog Bunt rok festivala, a reč je o autoru i muzičaru Srđanu Popovu koji nastupa pod imenom Sergio Lounge, spajajući muzičkim i vizuelnim stilom različite elemente savremene i retro kulture u jedinstvenu pojavu. Od septembra 2017. godine Popov nastupa sa bendom koji čine Pavle Popov (gitara), Kosta Jovanović (bas gitara) i David Armuš (bubnjevi). Prepoznatljiv je po velikoj šarenoj tastaturi koju je Popov programirao tako da mu služi kao pravi muzički instrument.

Drugoplasirani bend VinTriste, koji su 2016. godine osnovale u Beogradu četiri devojke, svira minimalistički alternativni rok, a karakterišu ga i dinamična ritam sekcija, melanholične melodije i emotivni tekstovi.

Dobitnici treće nagrade, alternativni rok sastav Fire in Cairo iz Zagreba, osnovan je 2017. godine i odmah je snimio četiri pesme, koje su objavljene kao vizuelni art projekti.

Sergio Lounge

U finalu je bilo 13 bendova, koji su se predstavili 21. jula pred mnogobrojnom publikom na Kastelu, koja se okupila uprkos kiši i vetru.

Uz pobednike, finalisti su bili i Lady D (Banjaluka), G.M.O. (Zaječar), Biljke (Bela Crkva), Monstruoz (Sarajevo), Olivera Popović (Novi Sad), Captain Morgan's Revenge (Novo Mesto), Herz (Beograd), Aleja velikana (Beograd), DrvoTruo (Kikinda) i Anja Rikalo & The Band (Mostar).

Nagrada “Plavi bas” za najboljeg basistu 11. Demofesta uručena je Jovanu Đukiću iz grupe Aleje velikana, dok je Pavle Popov iz pobedničkog sastava Sergio Lounge trijumfovao kao najbolji gitarista. Nikola Pejaković Kolja uručio mu je dar prijatelja Demofesta – Jack Daniel's gitaru.

Posebna novčana nagrada uručena je sastavu GMO iz Zaječara, koji je svoju svirku posvetio članu grupe koji boluje od cerebralne paralize.

Uz uručenje nagrada, koje je ispratila kiša konfeta, završno veče Demofesta obeležio je i nastup šabačkog benda Slonz, prošlogodišnjeg  pobednika, koji je predstavio album prvenac “Lepota u glavi”.

U samoj završnici nastupili su dr Nele Karajlić i Osiromašeni uranijum, a potom Goblini, uz poruku frontmena Branka Golubovića Goluba: “Nemojte da postanete mediokriteti, budite roba sa greškom”.

Demofest je održan pod pokroviteljstvom Banjalučke pivare i kompanije Huawei, te uz podršku Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.