• Search form

05.10.2017 | 23:59

Počeli Dani češkog filma u Muzeju Kinoteke

Počeli Dani češkog filma u Muzeju Kinoteke

Dani češkog filma u Muzeju Jugoslovenske kinoteke počeli su 5. oktobradugometražnim dokumentarcem “Miloš Forman: Što te ne ubije...”, u režiji Miloslava Šmidmajera, posvećenim slavnom reditelju Formanu koji je kultni status u Beogradu stekao upravo u sali u Kosovskoj, posebno 70-ih i 80-ih godina.

Ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova rekla je uoči projekcije dokumentarca o Formanu da joj je veoma drago što ponovo može da pozdravi ljubitelje češkog filma u tako značajnoj ustanovi kao što je Jugoslovenska kinoteka.

“Ove godine smo se odlučili da prikažemo dokumentarce o poznatim Česima, reditelju Milošu Formanu i glumici Lidi Barovoj. Nadam se da će vam se naš izbor dopasti”, rekla je ona, napominjući da se mislilo i na najmlađe posetioce, pa program obuhvata i dugometražni animirani film “ČarapokradiceGaline Miklinove, koji će biti prikazan 7. oktobra, kada i igrani “Celebrity d.o.o.Miloslava Šmidmajera.

Program Dana češkog filma obuhvata i dokumentarac o nekadašnjoj glumačkoj zvezdi Lidi BarovojProkletstvo lepote” (2016), koji su režirali Helena Treštikova i Jakub Hejna, a biće prikazan 6. oktobra. Lida Barova, glumica kojoj je lepota bila najveći dar, a istovremeno i najveće prokletstvo, za kratko vreme postala je najveća čehoslovačka filmska zvezda, koja je osvajala srca najmoćnijih muškaraca svog vremena. Zbog veze s ministrom propagande Trećeg rajha Jozefom Gebelsom veoma brzo postala je narodni neprijatelј i simbol kolaboracije. Reditelјka dokumentarnih filmova Helena Treštikova susrela se s Barovom dok je ona bila u egzilu. Pred kraj glumičinog života zabeležila je otvorenu ispovest nekada volјene, a kasnije proklinjane zvezde. Kao prateche snimke, koristila je unikatne materijale iz nekoliko evropskih filmskih arhiva i inserte slavnih uloga Lide Barove.

Ambasadorka Hlavsova pozvala je publiku i na izložbu Centralnoevropske kulturne platforme na Arhitektonskom fakultetu, koju je organizovala ambasada Slovačke, a u okviru koje su izložene češke kuće kao prikaz savremene arhitekture i urbanizma. Najavila je i da će posetioci Beogradskog sajma knjiga, zahvaljujući Češkom centru u Budimpešti, imati priliku da prvi put ove godine posete i češki štand.

Zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci na “sjajnoj saradnji u organizaciji Dana češkog filma”, te izražavajući nadu da predstoje “još mnoge godine dobre saradnje”, ona je posebno zahvalila i češkim partnerima iz kompanije Avala studios, uz čiju je podršku realizovana ta manifestacija.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović uzvratio je komplimentima, navodeći da je Kinoteci čast i zadovoljstvo što iz godine u godinu, u saradnji sa ambasadom Češke, ima priliku da prikaže nekoliko premijernih čeških filmova, kako igranih, tako i dokumentarnih i animiranih.

Vujović je rekao da je Kinotekina legendarna sala u Kosovskoj idealno mesto za film o Formanu, koji je “kultni status koji ima među ljubiteljima u Beogradu, Srbiji, pa i nekadašnjoj Jugoslaviji, među fimskim stvaraocima svih generacija sa ovih prostora”, gradio upravo u toj sali u kojoj su “bezbroj puta prikazivani njegovi filmovi na gotovo uvek prepunim projekcijama, posebno 70-ih i 80-ih godina”.

O Formanu su do 1989. godine snimlјena dva filma: Jaromila Jiresaa u nemačkoj produkciji, te Vjere Hitilove u belgijskoj, a tek posle Plišane revolucije nastao je prvi češki dokumentarac, koji je Šmidmajer snimio prateći Formana tokom njegovog putovanja biciklom iz Pariza na Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.