• Search form

07.03.2018 | 21:15

Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva

Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva

Projekat “Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva”, koji se bavi performativnim aspektima poezije i vizuelnih umetnosti tokom epohe socijalizma, biće predstavljen od 8. marta u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, kao deo programa povodom Svetskog dana poezije.

Publika će imati priliku da vidi radove Katalin Ladik, Vujice Rešina Tucića, grupa OHO, BOSCH+BOSCH i KOD, Dimitrija Pirgova, Lava Rubinštajna, Eugena Gomringera, Eve Partum, Andreja Monastirskog, Vaclava Havela, Ladislava Novaka, Vije Levandovskog, Else Gabrijel, Gina Hanemana, Atile Černika, Francija Zagoričnika

U pitanju je višegodišnji putujući projekat koji je iniciran na Univerzitetu u Cirihu, a obuhvata izložbu, konferencije, performanse i monografiju. Ostvaruje se u saradnji sa velikim brojem institucija u gradovima koji su nekada pripadali Istočnom bloku.

Projekat ukazuje na slične ideje realizovane u umetničkim radovima nastalim u različitim socijalističkim društvima u kojima su pesnici i umetnici delovali u skladu sa internacionalnom umetničkom praksom performansa.

BOSCH+BOSCH, Neoism

Beogradsko izdanje izložbe usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama.

Izložba obuhvata tekstualne partiture, fotografije, knjige, audio i video radove, kao i dokumentaciju određenih performansa realizovanih u doba socijalizma, između ostalog i radi podsećanja na situacije koje trenutno nedostaju – kolektivne umetničke činove i delovanja transnacionalnog karaktera.

Andrej Monastirski, Razgovor sa lampom, 1985.

Gabriel Stocer, Lokalbestimmung, 1984.

Katalin Ladik, Poeimim, 1980.

Atila Černik, Eksperiment sa Katalin Ladik

Kustosi izložbe su Zabine Henzgen, Tomaš Glanc i Dubravka Đurić, a nastala je u produkciji Univerziteta Cirih i KCB-a, uz podršku švajcarske ambasade u Beogradu.

Izložba je deo festivala Svetski dan(i) poezije koji će biti održan od 21. do 24. marta, a biće otvorena do kraja ovog meseca.

*Foto na vrhu: Dimitri Prigov, Policajac, 1985.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.