• Search form

14.02.2018 | 17:45

Premijera drame Poslednji rok za jubilej BDP-a

Premijera drame Poslednji rok za jubilej BDP-a

Beogradsko dramsko pozorište obeležiće 20. februara 70 godina postojanja dodelom nagrada i premijerom predstave “Poslednji rokValentina Rasputina, u dramatizaciji i režiji gosta iz Rusije Valerija Kirilova, koji najavljuje spektakl u stilu totalnog teatra na temu porodičnih odnosa, ljubavi i otuđenja, života i smrti.

Gostovanje reditelja, glumca i profesora Kirilova rezultat je saradnje BDP-a sa Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja, započete 2015. razmenom predstava i proširene prošle zime novim protokolom o razmeni umetnika, rekao je 14. februara na konferenciji za novinare direktor BDP-a Slobodan Ćustić.

“Hvala Kirilovu na divnom iskustvu koje je doneo i podelio sa ansamblom BDP-a. Njegov način rada je vrlo poseban i naši glumci su veoma zadovoljni. Dobili smo predstavu koja je po mnogo čemu neobična, a njena najveća vrednost je to što je pozorišna, što ima specifičan rukopis koji će publika voleti”, izjavio je Ćustić i naglasio da ne želi da “sortira” publiku - u smislu da jedni idu u Atelje a drugi u JDP, nego da svi pozorišni zaljubljenici mogu doći u BDP i naći dobru predstavu za sebe.

“Svi su se rukopisi sada našli u našoj kući. Nećemo da se određujemo, da sami sebe blokiramo samo jednim pravcem. Jedino što je svojstveno svim našim predstavama jeste da se rade na savremeni način. BDP mora ostati savremeno pozorište, jer je od samog početka tako i osnovano”, rekao je Ćustić.

Ključno delo savremenog ruskog klasika Rasputina (1937-2015) “Poslednji rok” objavljeno je 1970. godine. Radnja se dešava u sibirskoj provinciji, a likovi su članovi rasute porodice. Oni dolaze u rodnu kuću jer je majka na samrti, ali se ona odjednom oseća bolje, zato što su se svi ponovo okupili. Užas je u tome što svako od njih ima svoje poslove i ne može da se oslobodi podsvesnog pitanja: kada će majka da umre, pa da se vrate svakodnevnim obavezama.

Reditelj Valerij Kirilov istakao je da je sa ansamblom BDP-a prošao veliki i složeni put, ali da još nije vreme da se stavi tačka, jer je premijera samo prva faza od koje predstava treba dalje da raste.

“U predstavi imamo jake kontraste između dubokog proživljavanja i formalnog teatra, naglo se smenjuju scene poetskog teatra i one u stilu pozorišta sa gradskih trgova. Na toj ljuljašci pokušavamo da zaljuljamo i publiku, da joj damo mogućnost da se nasmeje, zamisli, odmori, zadivi. Cilj je da ‘opečemo’ publiku, ali je na kraju i relaksiramo”, izjavio je Kirilov.

Kako je dodao, svet se u ovoj predstavi posmatra kroz oči dva lika - umiruće bake i šestogodišnje unuke.

“Sa jedne strane to je svet naivan, apsolutno predivan, sa porukom - ceo život je ispred mene, a sa druge – to je samo svet uspomena koje od mene odlaze, odlaze, odlaze”, rekao je Kirilov.

Staricu igraju, naizmenično, Danica Ristovski i Jadranka Selec, ali nije reč o klasičnoj alternaciji. Obe glumice igraju i staričinu drugaricu iz istog sela, te će se smenjivati u rolama od predstave do predstave.

Unuku igra Tamara Aleksić, a u ansamblu su Andrej Šepetkovski, Milena Pavlović Čučilović, Sandra Bugarski, Milica Milša, Jovo Maksić, Boris Komnenić, Nada Macanković i muzičar Ljubomir Ćustić.

Danica Ristovski i Jadranka Selec obajsnile su da su i starica i njena drugarica u dva različita tumačenja autonomne i autentične uloge, te izrazile zadovoljstvo što su gotovo pri kraju karijera radile nešto novo i drugačije, a sa puno ljubavi i energije.  

I ostali članovi ansambla ističu kako je reditelj “prodrmao” i glumce u njima i ono što nose kao ličnosti, izvlačeći ih iz lagodnog položaja i vraćajući ih načinu rada kojeg se sećaju sa Akademije.

Koreografkinja Maja Mitić rekla je da ni koreografija nije uobičajena i da je reditelj “tražio samo kapi u kojima se dešava organski pokret koji ponekad pobegne u koreografiju”.

“To je nešto što obeležava 21. vek, totalni teatar u kojem treba da se sretnu taj Stanislavski i taj Mejerholjd. To se kod ovog čoveka jako vidi i kada je glumac. Valerij dolazi iz klasične priče, ali njegovo telo je kao da dolazi iz fizičkog teatra. Onda je kao reditelj sve to objedinio i videćete predstavu  koja je zaista susret savremenog i tradicionalnog u smislu organskog pokreta, organske koreografije, pronađenog gesta koji ima svoje značenje”, rekla je Maja Mitić.

Saradnik reditelja i prevodilac je Viktorija Martinova, saradnik na dramatizaciji Andrej Šepetkovski, donedavni umetnički direktor BDP-a.

Reditelj Kirilov je izabrao muziku i bio scenograf, a saradnik na scenografiji je Milica Vučković. Kostimograf je Inna Jadranski.

Prva repriza predstave “Poslednji rok” u BDP-u je 22. februara.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom