• Search form

18.10.2016 | 12:56

Preminula Suzana Šuvaković Savić

Preminula Suzana Šuvaković Savić

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu opran Suzana Šuvaković Savić preminula je 18. oktobra u 47. godini, posle teške bolesti.

Suzana Šuvaković Savić je tokom uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, ostvarila niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.

U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta pevala je uloge u operama „Karmen“ (Mikaela), „Don Đovani“ (Dona Elvira), „Boemi“ (Mimi), „Pajaci“ (Neda, Kolombina), „Evgenije Onjegin“ (Tatjana), "Madam Baterflaj" (Ćo Ćo San), „Adrijana Lekuvrer“ (Adrijana Lekuvrer), “Toska” (Toska)...

Uspešan solistički koncert održala je u decembru 2014. na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, nazvan “Pučiniju u čast”.

Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović", a za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra 2015. godine, dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

Nekoliko sezona bila je angažovana u Narodnom pozorištu i kao vokalni pedagog u Operskom studiju “Borislav Popović”.

U poslednjem intervjuu, datom u januaru ove godine, Suzana Šuvaković Savić izjavila je da je za opersko pevanje "neophodan talenat, koji je božiji dar".

“Ako ga ne negujete, ako to ne osetite kao jednu veliku obavezu da uzvratite Bogu, on, jednostavno, neće ni zaživeti. A, tako nešto, u svakom slučaju, predstavlјa veliku štetu, jer su samo neki lјudi, na taj način, obeleženi od strane Boga”, rekla je Suzana Šuvaković Savić za "Pozorišne novine".

*Foto: Narodno pozorište

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.