• Search form

03.08.2017 | 15:17

Preminuo Dejan Miladinović

Preminuo Dejan Miladinović

Istaknuti reditelј i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavlјeni a komemoracija će biti održana početkom pozorišne sezone u Narodnom pozorištu u Beogradu, saopšstio je 3. avgusta nacionalni teatar.

Rođen u Beogradu 2. decembra 1948. godine,u porodici operskih umetnika (majka Milica, mecosopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, otac Dušan, prvi dirigent i direktor Beogradske opere), Miladinović je posle završene beogradske Klasične gimnazije, diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju, u klasi Vjekoslava Afrića. Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu (magistarska teza "Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine").

Bio je prvi reditelј Opere i Drame i dva puta umetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je i umetnički savetnik za velike scenske projekte Sava centra. Iz Novog Sada prešao je u Beograd, gde je postavlјen za reditelјa Opere Narodnog pozorišta, a na predlog i poziv celokupnog beogradskog operskog ansambla postao je umetnički direktor. Na toj funkciji ostao je i tokom NATO bombardovanja, uprkos brojnim pozivima koje je imao iz inostranstva.

Posle nekoliko godina postao je,opet po pozivu, umetnički direktor Opere i teatra Madlenianum u Beogradu. Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obavlјao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.

Miladinović je bio i profesor i umetnički direktor operskog pozorišta Medouz škole umetnosti na Južno-metodističkom Univerzitetu (SMU) u Dalasu.

Bio je i vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu, a bio je i vanredni profesor glume i režije na Tornton školi za muziku na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu.

Kao reditelј, u poređenju sa ostalim jugoslovenskim kolegama, realizovao je najveći broj praizvođenja muzičko-scenskih dela domaćih kompozitora.

Pored režije, bavio se i pisanjem libreta (Kulјerić - Moć vrline, Bruči – Prometej, Jevtić – Mandragola, Despić – Veseli popovi banatski, Frisina – In hoc signo...), komponovanjem muzike za dramske predstave i kreiranjem scenografija.

Dobitnik je i većeg broja značajnih profesionalnih priznanja i nagrada, Između ostalog, jedini je trostruki laureat prvih nagrada za režiju Žirija jugoslovenske muzičke kritike na Festivalu kamerne opere i baleta "Anale" u Osijeku; dve nagrade Narodnog pozorišta za režije opera: Konjović - Otadžbina, Verdi - Atila)

Dobiitnik  je Plakete i Pečata Narodnog pozorišta u Beogradu i nagrade “Jovan Đorđević” SNP-a u Novom Sadu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.