• Search form

08.09.2017 | 20:12

Razgovor s Linčom u KCB-u

Razgovor s Linčom u KCB-u

Američki filmski reditelj Dejvid Linč razgovaraće 12. septembra putem video linka sa publikom svoje izložbe fotografija u Kulturnom centru Beograda, nakon projekcije dokumentarnog filma “Meditacija, mir i kreativnost”, baziranog na uverenju da obrazovanje zasnovano na svesti i transcedentalnoj meditaciji može značajno doprineti stvaranju mira i istinskog napretka u čitavom svetu.

Linč je od 2007. do 2009. godine obišao 16 zemalјa širom sveta govoreći o meditaciji, kreativnosti i miru u okviru projekta “Promena počinje iznutra” koji realizuje njegova Fondacija za svetski mir i obrazovanje bazirano na svesti. Linčova fondacija je od video zapisa sa te turneje, koje su načinili njegovi studenti filmske režije, producirala dokumentarni film “Meditacija, mir i kreativnost”.

Linčova predavanja zasnovana su na znanju i tehnikama vodećeg naučnika i učitelјa u području svesti – Mahariši Maheša Jogija (Maharishi Mahesh Yogi), koji je svetu predstavio tehniku TM 1955. godine.

Linč već decenijama svakodnevno upražnjava transcedentalnu meditaciju, verujući da je to iskustvo jedan od važnih izvorišta i uporišta njegove kreativnosti.

Linč u tom filmu odgovara na različita pitanja vodećih svetskih novinara, studenata filmskih akademija i publike koja je u velikom broju pratila njegova predavanja.

Publika u Dvorani KCB-a imaće jedinstvenu priliku da razgovara sa Linčom o njegovim fotografijama koje su izložene do kraja septembra u Likovnoj i galeriji Artget, kao i u Podroomu. Takođe, Linč će govoriti o procesima kreativnosti i svom pacifističkom radu bazirnom na uverenju da obrazovanje zasnovano na svesti i transcedentalnoj meditaciji može značajno doprineti stvaranju mira i istinskog napretka u čitavom svetu.

Direktno uključenje Linča putem video linka (Skajpa) najavljeno je u 20.10 sati, a film “Meditacija, mir i kreativnost”, čiji je glavni akter, biće prikazan od 19 časova.
 
Program će moderirati kustosi Linčove izložbe “Male priče” (Small Stories) Vesna Danilović i Miroslav Karić, te učitelji transcedentalne meditacije i predstavnici TM Srbije Natasja Čičić i Milija Petrović.

Linč i njegova fondacija saradnici su Saveza za transcendentalnu meditaciju Srbije, a zahvaljujući toj saradnji je kontakt “uživo” sa njim i omogućen.

Izložba “Male priče”, koju su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije - u kojoj je premijerno i prikazana 2014. godine, ekskluzivno je priređena, na osnovu želje samog Linča, u sva tri galerijska prostora KCB-a i to jedino njeno gostovanje u regionu.

Postavku čine čini 56 crno-belih fotografija velikog formata koje manifestuju sve odlike Linčovih filmova - čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

Filmski autor jedinstvenog vizuelnog stila, koji karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci na granici sna i jave, koje se često preklapaju, Linč je ponovo u žiži svetske javnosti i zahvaljujući nastavku serijala “Tvin Piks” (Twin Peaks Season 3). Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce “zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu”. Muzika u Linčovim filmovima takođe je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg “drugog ja”, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo s radom na filmu, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je i studirao na Akademiji umetnosti Pensilvanija. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

U okviru pratećeg programa izložbe u KCB-u, vizuelna umetnica Ana Nedeljković vodiće 9. septembra u Artgetu radionicu za mlade posvećenu Linču, a 19. septembra u istom prostoru biće održan razgovorMale priče o Dejvidu Linču”, uz učešće rediteljke Maje Uzelac, psihoanalitičara Petra Jevremovića i pisca Zvonka Karanovića.

U završnici izložbe, 29. septembra, biće održan razgovorTvin Piks: Šta se zapravo desilo?”, koji će moderirati reditelj Stefan Arsenijević, urednik filmskog programa KCB-a, a učestvovaće njegov kolega Bojan Vuletić, filmski kritičar Vladan Petković i filmski montažer i teoretičar Dragan Dimčić.

Ulaznice za projekciju filma i razgovor sa Linčom koštaju 150 dinara na blagajni Dvorane KCB-a, a prihod je namenjen za organizovanje radionica za oslobađanje od stresa za decu i odrasle.

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.