• Search form

04.09.2017 | 21:12

Razvoj publike u kontekstu EPK i šire

Razvoj publike u kontekstu EPK i šire

Razvoj publike, kao jedna od gorućih kulturnih tema današnjice, tema je međunarodnog seminara “Applause please” koji se održava od 4. do 7. septembra u Rijeci – Evropskoj prestonici kulture 2020. godine, a namenjen je zaposlenima u agencijama EPK koje se pripremaju preuzeti tu titulu u narednim godinama, kao i partnerskim organizacijama Društva Rijeka 2020 – EPK, te upravnicima, kulturnim menadžerima i osobama zaduženim za marketing, prodaju i animaciju publike u umetničkim organizacijama i institucijama.

Tokom intenzivnog programa, organizovanog u Omladinskom kulturnom centru Palach, polaznike očekuje niz predavanja, radionica, primera dobre prakse i prilika za umrežavanje.

Organizator seminara, Društvo Rijeka 2020 - EPK i njegov tim programa Učionica, doveli su u Rijeku niz međunarodnih stručnjaka s bogatim iskustvom u razvoju publike, počev od Alessandre Gariboldi (Fitzcarraldo, Italija) koja je za početak tog skupa pripremila predavanje o samom pojmu razvoja kao transverzalnom fenomenu koji nadilazi granice ne samo specifičnih kulturnih politika kojima je cilj da podržavaju pristup i učešće u kulturi, kao i kulturi u širem smislu reči, već i politika kojima je cilj da podstaknu korišćenje kulturnih sadržaja i novih tehnologija, posebno među mladima.

Armelle Stépien (PR i konsultantkinja za razvoj publike, Francuska) pripremila je predavanje o publici u živoj predstavi, strategijama za razvijanje i diversifikaciju publike u vezi sa umetničkim projektima i drugim pitanjima na koja će pokušati da pruži odgovor kroz primere javnih pozorišta u Francuskoj, posebno programe umetničkog i kulturnog obrazovanja koje je razvio Odéon-Théâtre de l’Europe u Parizu.

Cristina Da Milano (ECCOM, Italija) pripremila je predavanje o organizacionim promenama i usmerenosti na publiku, Jonathan Goodacre (The Audience Agency, Velika Britanija) govoriće o vrednosti evaluacije, a Niels Righolt (Danish Centre for Arts & Interculture, Danska) održaće predavanje o razvoju publike kao putu do kulturne demokratije, odnosno obrazložiti način na koji povećana potražnja za kulturnom participacijom utiče na stvaranje politika i struktura – što se, na primer, odražava u razvoju publike kao institucionalnoj strategiji za uključivanje nove u postojeću publiku na lokalnom i širem nivou.

Više učesnika govorice o primerima vlastite prakse u razvoju publike, a među njima je i upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Upravnog odbora Fondacije Novi Sad – EPK 2021 Tijana Palkovljević Bugarski. Ona će govoriti 5. septembra o izgradnji publike kroz promene ustanova kulture na primeru Galerije Matice srpske koja je, kao konzervativna nacionalna galerija, odlučila da problem nedovoljno razvijene publike reši pomoću kontinuiranog preobražaja prostora, programa i komunikacijskih strategija, a nakon deset godina rada postigla je vidljive rezultate: veći broj i raznovrsniju strukturu publike.

Primere vlastite prakse predstaviće i Slobodanka Mišković (Art-kino, Hrvatska), Alma R. Selimović (Bunker, Slovenija), Sofia Tsilidou (NEMO, Ministarstvo kulture i sporta Grčke) i Mika Buljević (Booksa, Hrvatska).

Na radionicama će biti obrađena pitanja i teme kao što su osmišljavanje i realizacija projekta kulturne medijacije, potrebni koraci koje treba preduzeti pre nego što se prione na posao razvoja publike, načini iskorišćavanja razvoja publike kao puta do kulturne demokratije, segmentacija i određivanje prioriteta, te pisanje uspešnih prijavu za potprogram “Kultura” Kreativne Evrope.

Dodatnu radionicu, predviđenu za 7. septembar, održaće Agata Etmanowicz iz Impact fondacije iz Poljske.

U okviru seminara, za 6. septembar je najavljen i panel “Razvoj publike u evropskim prestolnicama kulture”, koji će pokušati da odgovori na pitanja o odnosu razvoja publike i tzv. outreać kategorija EPK, razvoju publike u kontekstu EPK kao o trendu i prolaznoj modi ili o alatu za postizanje “većeg dobra”, koristi koje kulturni sektor i građani mogu imati od razvoja publike, poukama iz iskustava prethodnih EPK…

Panel će moderirati Paul Bogen, aktivan već više od 35 godina u kulturi kao voditelj projekata, konsultant, prikupljač sredstava, istraživač, mentor i učitelj za brojne klijente iz javnog i privatnog sektora u više od 20 evropskih država. Od 2010. godine do danas uspeo je da prikupi osam miliona evra iz europskih fondova što za svoje, što za tuđe projekte, a trenutno radi kao producent na projektu Creative Lenses, te kao voditelj Escalatora, programa za izgradnju kapaciteta nezavisnih organizacija i umetnika u Slovačkoj. Živi na Malti, gde se trenutno bavi istraživanjem mogućnosti osnivanja centra za lični i profesionalni razvoj i odmor.

*Naslovna fotografija: “Taft crowd at Allis-Chalmers works”, september 24, 1908. Vest Alis, Viskonsin. G.G. Bain Collection.

(SEEcult.org)

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  18.05.2018 | 08:00

  Savremena Galerija Subotica, Park Rajhl Ferenca 5, Subotica

  PRESECANJE MEDIJA - izložba (17.5.-20.7.2018.)

  umetnici/ce: KSENIJA KOVAČEVIĆ, KORINA GUBIK, LASLO ANTAL, IVANA MARIĆ, KONSTANTIN STEFANOVIĆ, LEONID PILIPOVIĆ

  autor izložbe: Miroslav Jovančić, kustos SGSU

  https://sgsu.org.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.