• Search form

29.05.2018 | 22:17

Riječka filantropska platforma za ulaganje u kulturu

Riječka filantropska platforma za ulaganje u kulturu

Rijeka i Hrvatska postali su bogatiji za jedinstvenu donatorsku platformu u području kulture – Udrugu Poslovni klub PartneRI, koju su pokrenuli Rijeka 2020 i predstavnici biznis sektora Primorsko-goranske županije.

U osnivanje te filantropske platforme za ulaganje u projekte u kulturi uključilo se 25 poslovnih subjekata i pojedinaca sa područja Primorsko-goranske županije, a ambicija je da se razvije u zajednicu donatora koji će doprineti razvoju kulture u županiji, finansirajući odabrane programe Rijeke 2020 – Evropske prestonice kulture.

Inicijativu za formiranje te platforme dao je tim Rijeke 2020, a ideja se dalje razvijala u saradnji s predstavnicima poslovne zajednice Primorsko-goranske županije. Rezultat je udruženje čiji je dugoročni cilj, kako je saopšteno, da podstakne filantropsko ulaganje u projekte u kulturi, te razvije platformu za razvoj partnerskog odnosa poslovnog i kulturnog sektora.

Na osnivačkoj skupštini podršku radu Poslovnog kluba PartneRI izrazili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektor Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

U Udrugu PartnerRI pozvani su da se uključe preduzetnici, obrtnici, trgovačka društva i samostalni delatnici koji deluju u svim privrednim delatnostima.

Kako je naveo tim Rijeke 2020, svi oni će svojim znanjem, iskustvom i društvenim uticajem doprineti razvoju kulture i uspešnosti projekta EPK, ali i dugoročnom razvoju Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire regije, čime će se njihov uticaj nastaviti i nakon 2020. godine.  

Inicijativa za osnivanje te platforme zasnovana je na stavu da Evropska prestolnica kulture nije samo program jednokratnih kulturnih događaja i doživljaja za građane i posetioce, već i značajan razvojni i privredni projekat čija uspešnost u velikoj meri zavisi od aktivne uključenosti čitave zajednice. Projekat otvara i niz mogućnosti za saradnju kulturnog i kreativnog, te poslovnog sektora. Udruga Poslovni klub PartneRI, kako je saopšteno, predstavlja stoga jedinstvenu i za hrvatske prilike inovativnu inicijativu koja može imati dugoročan uticaj na razvoj zajednice.

Osnivačka skupština Poslovnog kluba PartneRI, direktorka Rijeka 2020 Emina Višnić i Boris Popović

Predsednik Udruge Poslovni klub PartneRI Boris Popović kazao je da ona okuplja preduzetnike koji konstruktivnim i kreativnim delovanjem imaju sposobnost da menjaju grad, te da svojom energijom, radom, idejama i kontaktima stvaraju novu vrednost, na korist svim građanima.

“Ne možete menjati nešto, a da ne uložite ništa. Prvo treba zasejati, pa zalivati i brinuti da bi bilo što dalo plodove. Mi imamo priliku da menjamo naš grad odozdo prema gore. To znači da smo u prilici da kreiramo neke nove industrije, kao što su kulturna i kreativna industrija, privučemo nove ljude, znanja i veštine u grad, kreiramo nove resurse i nove, participativne načine upravljanja procesima u našem gradu, te gradimo kulturu poštovanja, poverenja i partnerstva”, kazao je Popović.

Irena Kregar Šegota, direktorka Sektora za razvoj i strateška partnerstva u TD Rrijeka 2020 podsetila je da je projekat Rijeka 2020 – EPK od prvog dana zamišljen kao projekat koji okuplja širu zajednicu, a ne samo kao kulturno-umetnički projekat.

“Učestvovanje poslovne zajednice u ovom razvojnom projektu za Rijeku je izuzetno značajno. Poslovni klub delovaće kao platforma za njihovo okupljanje, za direktno učešće u projektu EPK i za prikupljanje sredstava kojima će se finansirati programi tog projekta, te raditi na razvoju filantropije prema kulturnom sektoru, segmentu koji je vrlo slabo razvijen u Rijeci, ali i čitavoj Hrvatskoj. Ovo je eksperiment, i za hrvatske prilike originalna inicijativa, pa smo izuzetno ponosni da se događa baš u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 – EPK”, naglasila je Irena Kregar Šagota.

Potpredsednik novoosnovanog udruženja Vladimir Mozetič pozvao je u Poslovni klub PartneRI sve koji vjeruju u partnerstvo, a čiji je zajednički cilj omogućavanje da Rijeka i njena regija budu kvalitetniji u svim segmentima kulture.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.