• Search form

03.02.2018 | 12:45

Rukopisi

Rukopisi

Izložba “RukopisiBiljane Stanković u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu predstavlja familiju tipografskih pisama, a fontovi inspirisani kaligrafijom deo su njenog doktorskog umetničkog rada na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu.

Svi elementi pisma, uključujući i brojeve, znakove interpunkcije, ukrase i inicijale, poseduju naglašen personalni umetnički izraz, a posebnu pažnju autorka posvećuje kreiranju pokretnih tipografskih slika putem animacije, saopštio je Grafički kolektiv, u kojem će izložba “Rukopisi” biti otvorena 5. februara.

Oblikovano u ćiriličnoj i latiničnoj formi i razvijeno u više težina, pismo sadrži ukrasne elemente nastale dodavanjem stilskih alternativnih oblika i ligatura čime je postignuta autentičnost kaligrafskog pisanja. Majuskulno pismo izvedeno je sa svedenijim ukrasnim elementima, dok kod minuskulnog pisma dekorativni izlazni potezi promenljivog oblika i dužine stvaraju različite ritmove i efekat rukopisne bravure.

“Pisanje je proces koji se usavršava godinama, pri čemu pokreti ruke slede mentalna uputstva. Pored beleženja misli u obliku čitljivog teksta, kaligrafsko pisanje uključuje još i likovne komponente: potezi treba da budu ujednačeni i pod istim nagibom, slova pravilno razmaknuta, redovi ravni. Ali, to nije sve. Nema kaligrafije bez ‘ponekog veselog ukrasa’ (qualće gagliardo trato), kao što je napisao renesansni majstor Taljente. Drugačije je slovo kada se nađe na početku reči, a drugačije kada je na kraju, dok detalji zavise od konteksta. Inicijal treba da bude svečanije opremljen nego obično veliko slovo koje se nalazi u tekstu”, navela je povodom izložbe prof. FPU Olivera Stojadinović, u čijoj je klasi Biljana Stanković.

Organizacija kaligrafske kompozicije, kako je istakla profesorka, pođednako je važna koliko i izgled pojedinih slova. “Neki kaligrafi planiraju kompoziciju i ispisuju je nekoliko puta dok ne budu zadovoljni rasporedom elemenata i kvalitetom ispisa, a neki postižu željeni izgled već u prvom pokušaju. Kaligrafsko pisanje izvodi se brzo i energično, jer oklevanje kvari pravilnost poteza. Ruka, u sinhronizaciji sa okom, materijalizuje misao u umetničkoj formi”, dodala je Olivera Stojadinović.

Izložba “Rukopisi” prvo je samostalno predstavljanje Biljane Stanković u Beogradu.

Rođena 1974. u Vranju, B8iljana Stanković diplomirala je 1997. na Fakultetu umetnosti u Prištini, na odseku za grafički dizajn, gde je i magistrirala 2004. u oblasti Pismo sa tipografijom. Od 2014. je na doktorskim studijama na FPU u Beogradu.

Izlaže od 2004. samostalno i na rupnim izložbama. Docent je na predmetima Pismo i Tipografija na Departmanu za primenjene umetnosti na Fakulteta umetnosti u Nišu.

Bavi se projektivanjem tipografskih pisama i kaligrafijom.

Autorka je tipografskih pisama Minea Script, Princip Sans, Alisa Script, Damastion i Serbona.

Izložba “Rukopisi” u Grafičkom kolektivu biće otvorena do 17. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.