• Search form

27.04.2018 | 15:56

Šansa za Mangelos

Šansa za Mangelos

Mladi umetnici u Srbiji, kao i oni koji su vezani za umetničku scenu u Srbiji, imaju priliku da do 9. maja konkurišu za prestižnu nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, koja podrazumeva dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do 35. godine koji se aktivno bave umetnošću - za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

Nagradni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku biće organizovan u periodu oktobar – novembar.

Prijavljivanje je preko sajta nagrade “Mangelos”, a portfolio je moguće i dostaviti do 9. maja u Remont – nezavisnu umetničku asocijaciju, koja organizuje dodelu te prestižne nagrade sa Fondom “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada, u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Prispele prijave ocenjivaće žiri koji čine: istoričarka umetnosti i kustoskinja Vjera Borozan, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, umetnica Jelena Mijić, dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017, istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Pekić iz Kioska - platforme za savremenu umetnost, nezavisni kustos Dušan Savić i teoretičar umetnosti Stevan Vuković. Oni će odabrati do petoro finalista, sa kojima će obaviti intervjue kako bi odlučili o dobitniku.

Prošle godine nagradu “Mangelos” dobila je Jelena Mijić u konkurenciji sa Lidijom Delić, Ksenijom Jovišević, Nemanjom Lađićem i Ivanom Šuletićem, koji su takođe bili u finalu, a predstavili su se zajedničkom izložbom u Remontu.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, a ove godine biće dodeljena 17. put.

Nagrada "Mangelos" deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards u koju su uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija.

Residency Unlimited je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

Detalje o prijavljivanju moguće je naći u rubrici Konkursi portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.