• Search form

28.08.2017 | 13:52

Svetska premijera Isidore Žebeljan u Holandiji

Svetska premijera Isidore Žebeljan u Holandiji

Svetska premijera koncerta za violinu i orkestar “Tri čudne ljubavi” kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan održana je u okviru Stift festivala kamerne muzike u Enshedeu, jednom od najprestižnijih letnjih muzičkih festivala u Holandiji, na kojem su odvojeno izvedene još dve njene kompozicije.

Isidora Žebeljan ove godine je rezidencijalni kompozitor tog festivala,a njeno novo delo premijerno je izvedeno 24. avgusta u prepunoj Velikoj crkvi u Enshedeu, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti, navodeći da je to ujedno bio centralni događaj 13. izdanja Stift festivala.

Tri čudne ljubavi” komponovane su za holandsko-britanskog violinistu Danijela Rolanda, prvog violinistu Brodski kvarteta, a kao porudžbina Eduard fan Bejnum Fondacije iz Holandije. Ta fondacija daje porudžbine istaknutim stranim kompozitorima, koji komponuju za prvorazredne holandske muzičare.

Danijel Roland, koji je ujedno i umetnički direktor Stift festivala, svirao je kompoziciju Isidore Žebeljan u pratnji festivalskog orkestra, pod upravom Davida Koena. Publika je izvođače i autorku, kako je navedeno u saopštenju, pozdravila ovacijama, pa je drugi stav koncerta izveden na bis.

U okviru Stift festivala izvedene su još dve kompozicije Isidore Žebeljan - Sarabanda za klavirski trio i Zujte strune za violinu i klavir, a interpretatori su, pored Danijela Rolanda, bile i pijanistkinje Nino Gvetadze i Irina Botan, kao i čelistkinja Maja Bogdanović iz Srbije.

(SEEcult.org)

Video
13.11.2017 | 16:23

Kritika na delu predstavlja: UVUU i Galerija Reflektor

Galerija Reflektor u Užicu, koja je počela rad tokom proteklog leta u nekadašnjoj kasarni u Krčagovu, u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU), pauziraće tokom zime, a za proleće najavljuje nastavak ambiciozno planiranog programa.