• Search form

28.05.2018 | 17:34

Telo u digitalnom dobu

Telo u digitalnom dobu

Butoh performans “Dodir”, koji se bavi telom u informacijskom dobu, biće izveden 29. maja u Parobrodu u Beogradu.

Koncept performansa “Dodir” trupe Neptun kujna aktuelizuje telo u digitalnom dobu sa osnovnom idejom: "Svako telo je savršeno telo". Dodir je susret i sučeljavanje lepog i ružnog, crnog i belog, dobrog i lošeg, kao i bilo čega drugog, pa i jednog te istog, viška i manjka.

“Butoh je ‘dance of darkness’, tamo gde se dodirujemo jedni sa drugima, lepotom, bolom i strahovima. Tamo otkrivamo ono što znamo kroz ‘groteskno, uvrnuto, mračno i perverzno’. U performansu zvuk i pokret, organsko i neorgansko se dodiruju i taj momenat je iznad trivijalnog”, navela je Klaudia Šarić-Marić, koja izvodi performans “Dodir” sa Goranom Orgeom Nikolićem.

Klaudia Šarić-Marić za sebe kaže da je jedinka društva urbane sredine u kojoj živi i radi, stičući formalno umetničko-fizičko obrazovanje i neformalno životno znanje. Poseduje jedinstvenu ljudsku prirodu i sklop kongitivnih sposobnosti, želi da nadoknadi izgubljeno, da živi na svoj način, na prostoru na kojem se zatekla.

Goran Orge Nikolić prisutan je na sceni od sredine 80-ih u nekoliko grupa (Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje I Rešava Stvar, TV-Moroni, Uran, Nosorog, Džambasovi), kao i projekata (Disfilharmonija, Muzika za bicikliste, Transciklija). Tokom 2000-ih saradjuje sa muzičarima različitih usmerenja, kao i sa umetnicima i umetničkim grupama (Krokodil, Bura, ZMUC, Debeli biciklisti). Predmet njegovog interesovanja sada su butoh muzika, primenjena muzika, akustičko oblikovanje i ideološki aspekti muzike.

Ulaz na performans "Dodir" (20.30) je besplatan, uz mogućnost priloga izvođačima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.