• Search form

09.02.2018 | 16:15

Umetnošću protiv straha

Umetnošću protiv straha

Izložba likovnog salona “30x30” Kulturnog centra Zrenjanina, posvećena temi “Strah”, biće otvorena 12. februara u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Likovni konkursa “30x30” bio je 2017. godine zasnovan na tezi da je na svim polјima, i lokalno, i globalno, sve više problema, te da izgleda da svet tone u sveopštu propast. Čovek je postao nerazumno biće koga se treba plašiti. Bezbroj je razloga za strahovanja, ali možda pomogne njihovo razotkrivanje i osvešćivanje. Umetnici su to oduvek najbolјe radili.

“Smatramo da je mišlјenje umetnika o dešavanjima u svetu zapostavlјeno, a da je vredno i dragoceno. Ovo je prilika da autori koji to žele kroz svoje radove daju svoja razmišlјanja i izađu prad javnost”, naveli su organizatori tog konkursa, čija se tema svake godine menja, a 2107. godine privukao je 240 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Argentine i Makedonije.

Žiri koji su činili istoričarka umetnosti Ana Stanar i slikar Milutin Mićić, autor tog projekta, odabrao je radove 153 autora, a prvu nagradu dodelio je Vukašinu Miloviću za rad “Tragovi vremena”. Druga nagrada pripala je Miroslavu Munižabi za rad “Epicentar”, a treća Mariki Mihaljfi za rad “Ovde sam na sigurnom”.

Izložba je otvorena u decembru 2017. u Kulturnom centru Zrenjanina, a radovi će tokom 2018. godine biti izloženi i u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, u ArtCentru u Beogradu i u Galeriji Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Izložba u Galeriji savremene umetnosti KC Pančevo biće otvorena do 23. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.