• Search form

18.07.2017 | 16:42

Vek od donošenja Krfske deklaracije

Vek od donošenja Krfske deklaracije

Muzej Jugoslavije obeležava 20. jula sto godina od donošenja Krfske deklaracije, prvog političkog akta Vlade Kralјevine Srbije i Jugoslovenskog odbora  kojim je dogovoreno osnivanje zajedničke države nakon Prvog svetskog rata.

Tom prilikom biće izložena i kopija originalnog dokumenta, kao i objave u Srpskim novinama iz jula 1917. godine uz fotografije sastavlјača i potpisnika Krfske deklaracije.

Krfsku deklaraciju potpisali su: Ante Trumbić, u ime Jugoslovenskog odbora i Nikola Pašić, u ime Vlade Srbije.

Doneta je 20. jula 1917. godine (7. jula po starom, Julijanskom kalendaru) i objavlјena potom u Srpskim novinama, službenom dnevniku Kralјevine Srbije.

Tim aktom potpisnici su se složili da na bazi samoopredelјenja naroda i na demokratskim principima osnuju zajedničku jedinstvenu, slobodnu i nezavisnu državu, koja će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu sa dinastijom Karađorđevića.

Srbi, Hrvati i Slovenci uzimani su kao jedan narod, te se dalјe priznavala ravnopravnost njihovih imena, znakova, pisama i vera, pri čemu se na ostale narode i narodnosti, kako podseća Muzej Jugoslavije, nije mislilo. Oko pitanja budućeg uređenja države, odnosno da li će ona biti uređena federalistički ili centralistički, glavni akteri se nisu mogli složiti. To pitanje zato je ostavlјeno da ga posle ujedinjenja reši Ustavotvorna skupština kvalifikovanom većinom.

Obeležavanje donošenja Krfske deklaracije prva je u nizu planiranih aktivnosti Muzeja Jugoslavije u projektu obeležavanja stogodišnjice formiranja jugoslovenske države.

Centralna aktivnost biće tematska izložba “Stvaranje Jugoslavije”, čije je otvaranje planirano za 1. decembar 2018. godine - na stogodišnjicu proglašenja Kralјevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tom izložbom Muzej Jugoslavije, u saradnji sa brojnim partnerskim ustanovama, pokušaće da prikaže evoluciju jugoslovenske ideje, odgovori na pitanja kako je izgledao proces formiranja prve države Južnih Slovena i sa kojim se izazovima suočavala prvih nekoliko godina postojanja, ali i kako se na čin formiranja Jugoslavije gledalo tokom prethodnih decenija, a kako danas.

Događaj povodom stogodišnjice donošenja Krfske deklaracije organizovan je u okviru programa “Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije”.

U razgovoru, koji počinje u 18 sati, učestvovaće istoričari dr Mile Bjelajac, dr Danilo Šarenac i dr Zoran Bajin.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.