• Search form

10.10.2017 | 16:23

Vodvilj po želji glumaca u Buhi

Vodvilj po želji glumaca u Buhi

Komedija italijanskog nobelovca Darija Foa “Pošteni provalnik”, u kojoj se ispostavlja da je lopov zapravo moralniji nego takozvani ugledni članovi društva, biće premijerno izvedena u režiji Milana Karadžića 13. oktobra na Večernjoj sceni “Buha”, koja tokom rekonstrukcije matične zgrade radi u Ustanovi kulture “Vuk”.

Uprava pozorišta “Boško Buha” uvrstila je taj komad na repertoar kako bi se ostvarila želja grupe mlađih članova ansambla da zaigraju svi zajedno, rekao je 10. oktobra na konferenciji za novinare direktor Igor Bojović.

“Veliko je zadovoljstvo kada se glumci okupe i sami zatraže nešto da rade. Hteli smo da podržimo tu energiju”, istakao je Bojović, dodajući da je dobra podela već pola obavljenog posla za uspešnu predstavu.

Uloge igraju Viktor Savić, Katarina Marković i Borka Tomović (koji su bili na istoj klasi na Fakultetu dramskih umetnosti), kao i Aleksandar Radojičić, Nemanja Oliverić i Sandra Tomić.

Dramaturg i prevodilac Milena Depolo izjavila je da je za ovaj glumački sastav tražen idealan komad, a da se od početka znalo da će na osnovu njihove energije i interesovanja to biti komedija, koju i publika “Buhe” najradije gleda.

“Tako smo došli do Foa, koji je duhovit, a istovremeno oštar kritičar društva. I ovaj njegov komad je provokativan, jer su neki likovi iz političkih struktura. Radnja pokazuje da su provalnici ustvari pošteni, a da su svi ostali licemerni”, rekla je Milena Depolo.

Dario Fo, kako je podsetila, bio je i glumac i reditelj, sam je izvodio svoje tekstove, tako da je kao pisac bio svestan pozicije glumaca na sceni i davao im prostor za igru.

Reditelj Milan Karadžić, koji je tokom 30 godina rada u “Buhi” postavio više od 40 predstava za dečju i večernju scenu, nije mogao da prisustvuje konferenciji, ali je u programu predstave zapisao, zajedno sa Milenom Depolo, da Dario Fo “nudi glumcu izvrsno polje za kreiranje lika i omogućava da glumačka veština i radost igre budu uvek u prvom planu”.

Što se tiče sadržaja, Fo “ne štedeći ni politički i društveni establišment, ni katoličku crkvu, ni instituciju braka ‘zatvara’ u isti prostor šest likova koji tu ne žele da budu i pušta ih da se sami izvlače iz zamki koje su sami sebi postavili”.

Glumci su izrazili zadovoljstvo što su dobili priliku da pokažu kakvu mlađu generaciju ima “Buha”, dodajući da je proces rada bio skladan i zdrav, mada dosta zahtevan, jer je reč o vodvilju koji traži veliku tehničku preciznost. Neuobičajeno za najave premijera, kada se uglavnom govori u superlativima, ovaj ansambl smatra da će, kako je rekao Viktor Savić, predstava pravi nivo dostići tek posle premijere, dok je Katarina Marković izjavila da će komedija oživeti tek u kontaktu sa publikom.

Igor Bojović je napomenuo da će premijera biti na prvu godišnjicu smrti Daria Foa (24. mart 1926 - 13. oktobar 2016), a tom predstavom započeta je i saradnja “Buhe” i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Isti datum - 13. oktobar, ujedno je i Dan pozorišta “Boško Buha”, koje će premijerom obeležiti svoj 67. rođendan, ali bez nekada tradicionalne dodele godišnjih nagrada.

“Nastavićemo sa tradicijom kada se vratimo na svoju scenu”, izjavio je Bojović, rekavši da je u tom pogledu optimista. On je naveo da su u proteklih godinu dana prošli kroz proces traženja različitih dozvola, te da je taj proces pri kraju, da je plan za “Buhu” dobio prioritet u okviru sređivanja Trga republike. Rekonstrukcija se, kako je naveo, ne dovodi u pitanje, pa bi radovi mogli da počnu kroz godinu dana, a useljenje da bude za dve godine.

I kao podstanar u “Vuku”, pozorište radi punom parom, istakao je Bojović i istakao da su već počele probe za veliku ansambl predstavu “Florentinski šeširEžena Labiša, u režiji Darjana Mihajlovića.

(SEEcult.org) 

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.